DESKA TÝDNE. Ca$hanova Bulhar by chtěl být Ivan Jonák, víc je ale hédonistou se sebereflexí

9. červen 2020

Z českého rapu je dominující žánr domácího popu. Stalo se to nenápadně, ale nezastavitelně. Viktor Sheen měl vloni nejprodávanější české album roku, parta kolem Milion+ sbírá milionová zhlédnutí svých klipů a aktuálně číslo jedna české prodejní hitparády okupuje už dva týdny pražský rapper Ca$hanova Bulhar s deskou rap disco revoluce. V záplavě současných rapových nahrávek by neměla zapadnout, tradiční rapové siláctví ředí nadhledem, machismus schopností sebereflexe.

Ca$hanova Bulhar na sebe poprvé výrazně upozornil na jaře 2018 trackem Martin Fenin Swag, v němž obdivně rapuje o českém fotbalovém útočníkovi, který si víc užíval života než své fotbalové kariéry. Spojení humoru, fotbalu i nehrané obyčejnosti kluka s prořízlou pusou, který komentuje svět kolem sebe, zafungovalo i na mixtapu Off Season. Právě tady se zrodil třeba titulní track s hostujícím teplickým záložníkem a rapperem Tomášem Kučerou, jehož bars poněkud bizarně řešila etická komise fotbalové ligy.

Off Season se ostatně jmenoval i nezřízeně vtipný podcast, v němž Ca$hanova Bulhar s kolegou Labellem komentovali českou fotbalovou ligu. Mixtape Timberlaketrapped, vydaná na konci loňského roku, ale měla trochu jinou polohu – hudební i textovou. Do pomalejších beatů inspirovaných R&B z počátku tisíciletí se tady Ca$hanova proměnil v playboye ohlížejícího se za svým dosavadním životem. A neviděl tam jen šťastné chvíle.

Aktuální album rap disco revoluce všechny tyto polohy jeho osobnosti spojuje – jak název napovídá, hlavním hrdinou je tentokrát Ivan Jonák, ikona devadesátkového českého hédonismu. „Sex disco revoluce jako Ivan Jonák / Občas se ztrácím, se potápim jako koráb,“ rapuje v prvním tracku alba Bulhar a vrací do českého rapu ležérnost a nenucenost. Není žádným tajemstvím, že jeho vzorem je Orion, který ukázal, jak v češtině rapovat o tom, že si užívám života. A stejně jako lídr PSH nemá ani Bulhar potřebuj mávat bankovkami, místo toho je jeho nejsilnější zbraní smysl pro humor.

Ca$hanova „střílí bars“, jak rapuje v Hadech, a má víc vtipných punchlines v jednom tracku než leckterý rapper za celou kariéru. Když chce potopit svého konkurenta, udělá to s grácií a popkulturním odkazem: „Brácho, ty fakt nejsi Frank Ocean / Ty jsi maximálně Franta Mácháč.“ Nadhled a rozhled vydělují Bulhara ze záplavy rapperů, kteří se nedostali dál než ke kopírování posledních zámořských trendů. Za zmínku stojí jeho schopnost napsat chytlavý refrén, ve kterém se občas nebojí pustit ani do zpěvu.

Ca$hanova Bulhar samozřejmě ví, že hédonismus má i svoji odvrácenou stranu, a posluchačům nijak nezastírá, že v životě jsou i temnější chvíle. „Fast life, fast life, fast life / Fast food, fast food, fast food / Prosím už chci domů,“ rapuje v titulním tracku a Poslední cigáro je o tom, jak hořce a unaveně končí koncertní výjezd.

Bulhar si buduje image úspěšného rappera, přesto je většina tracků ponořených v ponuré náladě depresivního hédonismu. Vyprázdněné vztahy, nesmyslná rivalita, diskutabilní životní rozhodnutí – s Bulharovými příběhy se můžou jeho fanoušci ztotožnit, jsou to zkušenosti věku, kdy je dovoleno dělat chyby. Bulhar ale nepoučuje ani nemoralizuje, jen ukazuje život tak, jak je. „Nejsem hrdina, nejsem ani motivátor,“ říká ve skladbě Kanonýr. Je jeden z nás – chybující a někdy taky litující.

Právě tahle uvěřitelná civilnost dělá z rap disco revoluce jednu z nejlepších českých rapových desek poslední doby. Unikátní je třeba to, jak se Ca$hanova Bulhar obejde bez hostů, a také co se týče produkce, nesahá po obvyklých jménech – z domácí špičky je tady vlastně jen Huclberry. Všechno do sebe zapadá. Asi to nebude vyloženě deska pro feministky – k holkám se Bulhar chová s přezíravým cynismem – nebo intelektuály, ale pokud jde o rapový „shit talk“ podaný s humorem, v Čechách momentálně nerapuje nikdo lépe než Ca$hanova Bulhar. A jeho popularita tomu odpovídá. Nejlíp to ale stejně řekne on sám: „Jedeme celou republikou / Jsem dítě štěstěny, mám smlouvu s klikou.“

Co mají společného Ca$hanova Bulhar a legenda Orion? Je kolotočářský trap lepší než ten ze zámoří? Co dal Ivan Jonák českému rapu? A jaký má Ca$hanova Bulhar smysl pro humor? Poslechněte si recenzi naší desky týdne!

Ca$hanova Bulhar – rap disco revoluce (2020, self-released with courtesy of MIKE ROFT Records)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.