Deska týdne: Daniel Johnston

12. listopad 2009

Daniel Johnston. Novodobý bluesový hrdina. Bipolární poruchou trpící americký písničkář byl Kurtem Cobainem nazýván "největším žijícím písničkářem" a coververze jeho songů nahráli mimo jiné Tom Waits či Pearl Jam. V osmdesátých letech svoje doma nahrané a ručně pomalované kazety rozdával na potkání. Čerstvá deska Is And Always Was je ale jiná. Jaká? Na to vám odpoví Deska týdne.

Už jako devítileté děcko si prý u klavíru "skládal" hudbu k horrorům. Pak začal své pokusy nahrávat. V osmdesátých letech, kdy ho to zaválo do hudbou nasáklého texaského Austinu, pak svoje doma nahrané a ručně pomalované kazety rozdával na potkání. Postupně se staly hitem tamních obchodů s hudbou a Daniel Johnston sám kultovní postavou. To dokládá i album Dicsovered Covered: The Late Great Daniel Johnston z roku 2004, kde jeho písně vystřihli Beck, Tom Waits, TV On The Radio nebo The Flaming Lips. Více o tomto ryzím, nejen hudebním podivínovi najdete v profilu od Roberta Candry.

01030623.jpeg

Daniel Johnston možná vytvořil svou životní desku. Než vyšlo album Is And Always Was, dal si na své poměry poměrně dlouhou tvůrčí pauzu. A nejspíše i tento fakt prospěl dobré věci. Aspoň tak se na novou nahrávku dívá hudební publicista Michal Pařízek.

"Johnstonův dětinský šarm a srdeční komory rvoucí upřímnost tu chvílemi svádějí souboj s "dospěláckým", energeticky jinak vyladěným prostorem, který reprezentuje místy zbytečně bombastická produkce Jasona Falknera. Přesto v některých momentech dochází k dokonalému prolnutí obou světů, jako ve skladbách Tears nebo Mind Movies. Pohyblivé obrazy v neklidně planoucí Johnstonově mysli,- která už téměř tři dekády balancuje na hraně využití mimořádného hudebního talentu a pádu do devastujícího mentálního onemocnění - tedy dokáží i na albu Is and Always Was strhnout a omámit," v ukázce z druhé recenze chválí s výhradami Johnstonovu novou desku hudební redaktor Aleš "Knír" Stuchlý.

01030624.jpeg
autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.