DESKA TÝDNE: Dlouho očekávané čtvrté album Run The Jewels přichází jako balzám na turbulentní časy

17. červen 2020

Americká rapová dvojka EL-P a Killer Mike přichází se svou čtvrtou nahrávkou RTJ4, kterou od trojky dělí 4 roky. A zdá se, že se objevila právě v ten pravý čas. Už o předchozí nahrávce se během jejího vydání ve všech kruzích hovořilo jako o možném automatickém albu roku a podobného statusu se dostává i RTJ4. Jedná se totiž asi o jejich nejnaštvanější a nejpřímočařejší desku. Ideální pro dění v současném světě, do něhož se zrodila.

Rappeři z Atlanty a New Yorku Killer Mike a EL-P se poznali před devíti lety a po několika spolupracích nakonec zformovali duo Run The Jewels, které už od první nahrávky v roce 2013 strhlo zájem publika. Run The Jewels se stali pro mnohé jistotou a každá jejich další deska očekávanou událostí. Na čtvrtou studiovku se sice čekalo déle než v minulosti, zdá se ale, že přišla právě včas a v momentě, kdy ji (nejen) Spojené státy nejvíce potřebují. Je až fascinující, že skladby vznikaly v minulých měsících, a ne na jeden zátah potom, co na konci května policista Derek Chauvin klečel přes osm minut na krku zatýkaného Afroameričana George Floyda. Jeho následná smrt vzedmula vlnu masových protestů a riotů napříč celou zemí.

Stěžejním momentem je skladba Walking In The Snow, která také sklízí největší ohlasy. Politické poselství je zde nekompromisně dané. EL-P načrtává paralelu mezi americkou vládou a diktátorskými režimy a přes jasný popis policejní brutality páchané na Afroameričanech a vykreslení sociálních nerovností spějí Killer Mike s EL-P až k veršům bolestně a nápadně připomínajícím právě okolnosti smrti George Floyda. I když ve Walking In The Snow policista klečí na krku demonstrantovi.

Předchozí album dvojice se probudilo v USA čerstvě zvoleného prezidenta Donalda Trumpa. V nynější situaci je z jejich skladeb ještě více cítit závan protestsongů. Zároveň se Killer Mike během protestů v Atlantě ujal slova v emotivním a silném projevu k demonstrantům proti rasismu, který sklidil nadšené ohlasy.

Opět se objevuje množství hostů – Run The Jewels i na RTJ4 zapojili EL-Pho bývalého spolubydlícího a frontmana legendárních Rage Against The Machine Zacka de la Rochu, zároveň je doplňují například i 2 Chainz, Mavis Staples nebo Pharrell Williams, vrátila se i „královna Memphisu“, rapperka Gangsta Boo.

Run The Jewels dál jedou svou cestu tak trochu rapových samorostů s jasným sdělením. Na čtyřce se jeví nejen ve své nejkousavější podobě, ale především vyznívají dosud nejpřirozeněji. I když stále trochu sází na jistotu toho, co od nich fanoušci čekají (a mají rádi a také to obdrží). Hněv i upřímnost promítnuté do 39 minut nahrávky jsou tak živoucí, že v kontextu současného dění v Americe je doopravdy skoro nutnost si RTJ4 aspoň jednou soustředěně poslechnout. A prožít si ji.

O čem je nové album Run The Jewels? A proč se objevilo v ten pravý čas? Z jakého důvodu by si jej měl každý zkusit pustit? Poslechněte si celou recenzi na naši Desku týdne!

Run The Jewels – RTJ4 (2020, BMG)

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.