DESKA TÝDNE: Eddy Current Suppression Ring odpočívali deset let a teď se vrací. Je ale opravdu ten pravý čas?

18. prosinec 2019

Vánoční večírek v jedné australské lisovně vinylů v polovině nultých let – z divokého nočního jamování, nahraného na pásku, vzniká sedmipalec Get Up Morning. Ten sice velkou díru do světa zatím nedělá, předznamenává ale jistou podobu toho, kam se bude odvíjet (nejen) tamější garážová scéna. Po deseti letech se nyní ECSR vrátili se svojí čtvrtou nahrávkou All in a Good Time. A bylo se na co těšit.

Eddy Current Suppression Ring totiž přišli s něčím, co nemusí zpočátku vypadat ani znít nijak průlomově, ale právě lehkost a zvláštní energie kapely, kterou vede zpěvák s rukavičkami Brendan Huntley, jim s každou další nahrávkou přinášela větší a větší ohlasy na místní DIY scéně i mimo ni. Zásluhu na tom má i minimalistická repetitivní kytara Mikeyho Younga, známého zvukového mága a jednoho z členů kultovního experimentálního post-punku Total Control.

Eddy Current Suppression Ring – All in a Good Time

Se stejnou lehkostí, s jakou kapela vznikla, se pak odvíjelo i jejich následující fungování až do roku 2009, kdy vyšla jejich třetí a nejoceňovanější nahrávka Rush to Relax s dvacetiminutovým šuměním moře na závěr. Následoval jeden singl, pár koncertů v roce 2016, členové se začali věnovat jiným kapelám a projektům, ale nikdo neřekl, že ECSR končí. Jen měli své vlastní tempo. A dospělo to až k tomu, že bez velkých fanfár a mediální masáže vydali před Vánoci svou čtvrtou desku. „Kruh se tak trochu uzavřel, začali jsme na vánočním večírku, tak se po deseti letech vracíme též před Vánoci,“ smál se Mikey Young v rozhovoru pro podcast Breaking & Entering.

Ve zvuku, jaký ECSR generují, se toho příliš nezměnilo. Stále je přítomná hypnotická kytara operující s minimem prostředků a zároveň chytlavá, do níž odvíjí až s undergroundovou hospodskou tlachavostí své příběhy z obyčejného života zpěvák Huntley. Garážovky dost možná opravdu zaspaly dobu, ECSR se tahle skutečnost daří alespoň trochu nabourávat. Svět se za těch deset let ovšem změnil a propsalo se to i na All in a Good Time.

Rozdíl mezi lehkostí hudby a existenciálními úvahami zaobalenými do veselých metafor se ještě vyostřil, deska pod povrchem probublává ještě nervózněji než předešlé nahrávky. Huntley už neřeší, že neví, co se životem, ani se nesměje tomu, že je bez peněz a na účtu nemá ani floka. ECSR se transformovali v kapelu tvořící chytlavé punkové protestsongy. Už se netáhnou na pláž pro kornoutek zmrzliny. Ne v době, kdy „paranoia a strach rostou každý další rok“, jak zazní hned v úvodu alba ve skladbě Medieval Wall.  

Co předcházelo vzniku desky All in a Good Time? Jak moc se podařilo Eddy Current Suppression Ring navázat na jejich předešlou tvorbu? A obstojí jejich nová nahrávka? V jakých kapelách, kromě Total Control, začal působit Mikey Young během nečinnosti kapely? Poslechněte si celý rozhovor o desce týdne ze záznamu!

Eddy Current Suppression Ring – All in a Good Time (Castle Face Records, 2019)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.