Deska týdne: Král Dr. Dre započal grande finale. Compton je stále rapovou baštou číslo jedna

18. srpen 2015

Možná bychom si měli začít zvykat, že se rap stane žánrem, v němž přestanou dominovat teenageři a dvacátníci. Od vydání klíčového singlu Rapper's Delight uběhlo už víc než pětačtyřicet let. Straight Outta Compton, revoluční album od kalifornských N.W.A. patřící na olymp hiphopové kultury, už se blíží do Kristových let. Proč to bilancování? Na scénu se se svou zřejmě poslední deskou vrací čerstvý padesátník Dr. Dre.

Díky lidem jako Andre Young alias Dr. Dre, který právě prolomil šestnáct let dlouhé mlčení, to vypadá, že se rap mezi muzejní exponáty ještě chvíli nechystá. Padesátiletý producent posedlý perfekcionismem své comebackové album odkládal tak dlouho, že už to zavánělo podobným průšvihem jako šest let starý pokus o návrat hiphopové legendy Grandmastera Flashe. Deska Detox ale nebyla nikdy vydána, ačkoli se měla původně vylíhnout už v roce 2004. Dr. Dre ji nakonec „skrečoval“ s odůvodněním, že nebyla dost dobrá. Nejbohatšímu raperovi světa v tomto ohledu může být kromě upřímnosti ke cti i to, že desku, jejíž marketing mohl být spjat s jeho vlastní značkou sluchátek, neuspěchal kvůli příjmům z prodejů.

Oznámení o vydání třetí desky Compton, inspirované již dokončeným filmem Straight Outta Compton, jehož je Dr. Dre spoluproducentem, tak bylo poměrně šokující. O poznání méně překvapivá pak byla zpráva, že deska bude do distribuce uvedena exkluzivně přes služby iTunes a Apple Music, bratříčky „dréčkových“ sluchátek.

„Prosím, nelezte do těchto končin / říkat nám, že jsme stejně jen stádo zvířat,“ vzkazuje Anderson Paak policii v písni Animals v reakci na baltimorské události. Násilí, boj o uznání a rasová nerovnost jsou stále esenciálními okruhy (nejen) comptonských mesiášů. To ostatně letos ukázal i Kendrick Lamar, který na novém albu Dr. Dre hostuje hned ve třech skladbách. A nutno říct, že jeho náladově bohatá flow dělá z poslechu Darkstar/Gone nebo Deep Water těžko zapomenutelný zážitek.

03452133.jpeg

Dr. Dre se během posledních dvaceti let producentsky vyřádil a jeho zkušenosti se odráží i na silné filmovosti alb 2001 a Compton, na němž kromě policejních sirén uslyšíte i vraždou vrcholící mileneckou hádku nebo diskuzi gangsterů během vykopávání hrobu za městem. V každém případě bude lepší vyhnout se adjektivům jako „nestárnoucí“ Dr. Dre. To ale ještě neznamená, že na albu Compton nepředvádí nádhernou producentskou krasojízdu, možná tu vůbec nejlepší ve své dlouhé kariéře.

Hodnocení: 90 %
Dr. Dre – Compton (Aftermath/Interscope, 2015)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.