Deska týdne: „Naši lidé“ Ette Enaka se svým debutem Zazare vzpomínají na devadesátky

24. říjen 2018

Jihomoravská trojice Ette Enaka po úspěšném EP Back to Square One přichází se svým debutem, na kterém konečně potvrdila svoji pozici emo nadšenců. S nahrávkou Zazare se tak zařazují do seznamu stěžejních českých indierockových kapel pocházejících z punkového prostředí.

Zvonivé kytary, jednoduché melodie a dvojzpěvy, které člověka nutí broukat si je společně s kapelou. Brněnsko-znojemská trojice Ette Enaka přichází po dlouhém roce a čtvrt se svým debutem. Pod mysteriózním názvem, který pochází z kmene kolumbijských indiánů a dal by se přeložit jako „Naši lidé“, ale nenacházíme žádné nováčky. Bubeníka Vítka potkáváme v agilně koncertujících nositelích české screamo pochodně Rutka Laskier, kytarista a zpěvák Aleš zase stál za kultovní indie skupinou De Mood. Právě jistá kmenovitost je pro Ette Enaka příznačná. A není to jenom kvůli tomu, že na jednom ze tří křtů desky bude kromě dalších kapel k vidění i šamanský rituál. 

Ette Enaka – Zazare

Zazare totiž vychází na jejich domovském labelu Happy Mutant, který Ette Enaka spoluprovozují. Malé punkové nakladatelství se přitom nevěnuje jenom vydávání nahrávek lokálních kapel. Podílí se i na řadě koncertů a samozřejmě na pěstování vztahů a spoluprací s dalšími kolektivy a kapelami. Podobně fungovaly i labely v době, z níž Ette Enaka mocně čerpají ve své hudbě. Vyvolávání odkazu doby před třiceti lety a duch vzájemnosti je tak cítit i v dění mimo kapelu. I v digitální éře promo videí, sponzorovaných postů na sociálních sítích a urputné sebeprezentace je u Ette Enaka stále zjevná snaha stát alespoň jednou nohou ve světě, kde se informace předávají trochu jinak.

Ette Enaka: Debut Zazare rámuje téma „ne mobilním telefonům”

Ette Enaka

Velmi očekávaný kytarový debut vydává letos moravská trojice Ette Enaka. Po loňském vítězství v soutěži 1Band2Play se kluci zavřeli do studia, aby 23. října pod hlavičkou Happy Mutant vypustili desku s názvem Zazare. Jak zní a co je při tvorbě alba inspirovalo, prozradili v odpoledním rozhovoru bezprostředně po odehrání Radio Wave Studio Session.

Dynamika skladeb a kytarové vyprávění na desce Zazare připomene třeba kultovní kapelu At the Drive-In, i když Ette Enaka jsou méně zběsilí. Na svém debutu míří spíš do vod jemnějšího midwest ema, vlivného subžánru, který se vyvinul v devadesátých letech ve Spojených státech. Už samotný otvírák What If zní jako otevřená pocta stěžejní kapele žánru Cap’n’Jazz a jejich desce Little League z roku 1995.

Je asi zjevné, že Ette Enaka nepřinášejí na svém debutu nic nového nebo převratného, kapela, která by důstojně překlápěla tradici devadesátkových emo kapel do českého kontextu tu ale dlouho chyběla. S Ette Enaka se dá velmi snadno a krásně nasát atmosféra období, kdy se rodil post-hardcore a mathrockeři zatím ještě počítali maximálně trojčlenku. Zazare je zkrátka nostalgický výlet, za který se nemusíte stydět. 

Hodnocení: 80 %
Ette Enaka – Zazare (Happy Mutant, 2018)

Jak funguje hudba Ette Enaka naživo? Jak dlouho deska vznikala? A jak to vlastně je s tím devadesátkovým emem? Poslechněte si rozbor aktuální Desky týdne!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.