Deska týdne: R&B zpěvačka Kali Uchis na debutu Isolation přivolává letní nálady

24. duben 2018

Loňský rok byl v mainstreamovém popu ve znamení latino exploze. Po pomíjivé vlně komerčních hitů v čele s Despacito už ale teď přichází hudebníci, kteří dělají věci, jež zůstanou zajímavé, i když aktuální vlna odezní. Důkazem je kolumbijsko-americká zpěvačka Kali Uchis, která na dlouhohrajícím debutu Isolation namíchala svůdný koktejl funku, R&B a latinskoamerické hudby. Máme tu prvního kandidáta na album letošního léta.

O tom, že se v Kali Uchis skrývá obrovský talent, se ví už od její mixtape Drunken Babble z roku 2012. To jí bylo devatenáct a podepsala nahrávací smlouvu u velké značky, s oficiálním debutem ale nikam nespěchala. S EP Por Vida se představila širšímu publiku, zahostovala u Tylera, the Creatora nebo na poslední desce Gorillaz a díky vokálu na singlu Daniela Caesara získala nominaci na Grammy. Od loňského léta zbrojila na svůj debut singly jako Tyrant nebo After the Storm s funkovým veteránem Bootsy Collinsem. Čekání na Isolation se vyplatilo, singly byly jen skromným předkrmem před hlavním chodem.

Isolation sebevědomě míchá hned několik žánrů černé hudby, od bossa novy v úvodní Body Language přes těžkotonážní funk Just a Stranger až k reggaetonu v Tyrant. Seznam spolupracovníků je úctyhodný – David Sitek z TV On the Radio, Thundercat, Damon Albarn, Kevin Parker z Tame Impala nebo Sounwave, dvorní producent Kendricka Lamara. Otěže desky ale pevně drží Kali Uchis se svým jemně zastřeným hlasem, který připomíná Amy Winehouse (hlavně v retrosoulových skladbách Feel Like a Fool a Killer). Ať už zpívá o zlomeném srdci, nebo o euforii z nových začátků, vždy je absolutně přesvědčivá a zároveň si zachovává trochu tajemství – při poslechu Tyrant nebo Miami si nelze nevzpomenout na Lanu Del Rey.

„Proč bych měla být Kim, když můžu být Kanye ve světě nekonečných příležitostí,“ zpívá Uchis v Miami a definuje svoji pozici v současném popu jako silné osobnosti, která si nenechá diktovat směřování své hudby. Za albovým debutem Isolation jsou roky práce a bojů s představami nahrávací společnosti, deska ale přesto zní nenuceně a opojně lehce jak letní ráno na pláži. Hitem by se vlastně teoreticky mohla stát každá z patnácti skladeb – sázím na Your Teeth in My Neck s neodolatelným groovem evokujícím šlágry The Neptunes nebo osmibitový marš In My Dreams s hostujícím Damonem Albarnem. První skvělá popová deska roku a zároveň první kandidát na letní album? Isolation je obojím.

Jak Kali Uchis potvrdila svoji pozici velkého talentu dnešního alternativního popu a kde bude letošní léto nejlepší poslouchat její písně. Poslechněte si v audio verzi recenze.

Kali Uchis – Isolation (Universal, 2018)
Hodnocení: 85 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.