Deska týdne: Run the Jewels 3 je dárek fanouškům. Jinak ale duo přešlapuje na místě

5. leden 2017

Rapová dvojka Run the Jewels dala svoji novou desku fanouškům jako vánoční dárek. Album kráčí ve stopách dvou předchozích desek a jsou na něm ke slyšení i Danny Brown, Kamasi Washington nebo Zack da la Rocha.

Konec kalendářního roku je pro muzikanty dobrou příležitostí na to, vypustit své očekávané desky a pokusit se překřičet povánoční malátnost i silvestrovské ohňostroje či se vysmát výročním žebříčkům, které vychází už na začátku prosince. V posledních letech to úspěšně provedla Beyoncé, D'Angelo či David Bowie, letos si tento trik vyzkoušelo hiphopové duo Run the Jewels, které svoje třetí studiové album pustilo na internet přesně na Štědrý den. Nechme teď stranou, jestli našláplý electro-rap je ideální hudbou pod vánoční stromeček, Killer Mike a El-P prostě svoje fanoušky rádi překvapují. Tentokrát je ale vydání nové desky tři týdny před dříve vyhlášeným lednovým termínem zároveň jediným překvapením, které si na nás přichystali. Materiál z Run the Jewels 3 je totiž pohříchu předvídatelný.

Když v roce 2013 Killer Mike a El-P navázali na kolaborace ze svých povedených sólovek (R.A.P. Music z roku 2011 a o rok mladší Cancer 4 Cure) společným projektem Run the Jewels a následně s ním výrazně zabodovali, bylo to nečekané vítězství dua rapperů, o nichž si všichni mysleli, že mají svoji kariéru už za sebou. Novinka Run the Jewels 3 symbolicky ukončuje pětiletku, v níž se Mike a El dostali z nuly na vrchol a přestali být za losery. Jenže právě pozice absolutních outsiderů jim svědčila víc než role hrdinů zachraňujících nezávislý hip hop před trapovou nákazou. Třetí díl jejich albové série je místem, kde se vysokooktanový hip hop stává poněkud schematickým. Ty podstatné ingredience z prvního a druhého pokračování jsou na svém místě, sound je ještě hutnější a agresivnější, nic zásadně nového ale Run the Jewels na novince nepřináší.

Vyklidněný úvod desky se skladbou Down je falešnou vějičkou, protože po něm následuje plná palba se singly Legend Has It a Talk To Me. Ty ale hlavně destilují energii předchozích dvou desek, což se vlastně dá v klidu říct o kterékoliv položce tracklistu. Chemie dua funguje, nicméně střídání atlantského parního válce a newyorského flákače je celkem monotónní, a když se v Hey Kids (Bumaye) zjeví Danny Brown, je to jako závan čistého větru. Škoda, že další hosté – Tunde Adebimpe, Trina či Kamasi Washington – jsou v podstatě neviditelní a o vzruch se postará až utajený Zack de la Rocha v Kill Your Masters. Jenže to už jsme na konci desky, která je se svými padesáti minutami zdaleka nejdelší v trilogii.

03773693.jpeg

Run the Jewels si svůj nepravděpodobný úspěch vybojovali po vlastní cestě – nikdy nepotřebovali pomoc hudebního průmyslu, vlivných hiphopových partiček ani hitmakerů. EL-P a Killer Mike můžou za svůj vzestup děkovat jen své hudbě a fanouškům, kterých si náležitě považují a dávají to často najevo. Jenže oddanost posluchačům může mít i svá negativa, to když se jim hudebníci snaží zavděčit tím, že jim dají přesně to, co fans chtějí a očekávají. Run the Jewels 3 je přesně takovou odměnou za věrnost – dárkem, který nemůže zklamat. Někdy je ale lepší dostat pod stromeček něco, co jste nečekali ani v těch nejbláznivějších snech, a právě takový dárek si pak budete pamatovat po zbytek života. Škoda, že Killer Mike a El-P na své třetí desce zvolili jistotu.

Hodnocení: 75 %
Run the Jewels – Run the Jewels 3 (Mass Appeal / RED, 2016)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.