DESKA TÝDNE: Srdce na podpal. Perfume Genius na novince proměnil svůj vztah k lidem i k okolnímu světu

20. květen 2020

„Míval jsem vlastně jen dvě nálady – buď jsem se dané věci smál, anebo jsem se z ní cítil podrážděný a otrávený,“ tvrdil Mike Hadreas, americký hudebník vystupující přes deset let pod pseudonymem Perfume Genius. Jeho pátá řadová deska Set My Heart on Fire Immediately ovšem zachytila umělcovu hudební a především osobnostní proměnu. Odráží se v ní nejen nová láska nalezená v tanci, ale i touha být s lidmi.

Mike Hadreas, stojící za projektem Perfume Genius, se kterým debutoval před deseti lety nahrávkou Learning, se mění a roste s každým dalším albem. Ani pátá řadovka Set My Heart on Fire Immediately není výjimkou, naopak se zdá, že se Perfume Genius konečně dostal k úplné, vytoužené verzi sebe sama. Předešlá, ceněná deska No Shape, která ho vyhoupla mezi největší hvězdy alternativního popu, byla podle jeho slov hodně o tom, po jaké proměně toužil a jakým směrem by se rád začal ubírat. Zásadní zlom ovšem přišel až loni, kdy se Hadreas pustil do spolupráce s choreografkou Kate Wallich a YC Dance Company.

Čtěte také

Vystoupení The Sun Still Burns Here otočilo jeho přístup k tělu i k lidem a objevil v sobě zatím nepoznané touhy a emoce. Hadreas ve své tvorbě již mnohokrát zpracoval téma fyzických a tělesných omezení, v návaznosti na chronické onemocnění Crohnovou chorobou. Dřívější útěkářství je však to tam, na novince se Perfume Genius už před limity vlastního těla (i díky tanci) přestává schovávat a naopak vnímá možnosti jeho proměn. Hraje si s obrazy, žebra si představuje jako zřasený materiál a smutek jako hazuku, kterou trhá a následně hrdě nosí jako stuhu.

Stejně jako proměnil obraz těla, tak i příběhy, které vypráví, se dočkaly změny. Tentokrát jsou vpleteny do melodií čerpajících z klasických padesátkových balad, Roye Orbinsona, Elvise i rozverných osmdesátkových synťáků. Připomíná svou náladou i předloňskou desku Freedom hudebníka Amen Dunes. Touha po kontaktu s lidmi jej přivedla k reflexím vztahů, které nechal vyšumět, probíhaly divně a zvláštně, měl od nich z důvodů dobrovolné izolace tendenci utéct nebo se z nich vyvázat. A jak je jeho zvykem, absolutně bez obalu a studu. Miláček Twitteru v nich nezapře ani svůj pověstný humor, který se odráží už v samotném sebeironicky přepjatém názvu alba. 

Perfume Genius patří k těm ochotným umělcům, kteří se neostýchají být extrémně otevření jak ve své tvorbě, tak i ohledně své tvorby. A přestože by se mohlo zdát, že Hadreas v rozhovorech z poslední doby týkajících se Set My Heart on Fire Immediately poskytl snad všechny klíče k tomu, co na albu najít, stále se mu podařilo udržet dostatek tajemství a míst k objevování. I když teoreticky tušíme, kam které odemčené dveře vedou, stejně nás podoba toho, co za nimi najdeme, nepřestane překvapovat.

Za jakých okolností se Perfume Genius rozhodl se svým přítelem Alanem Wyffelsem odstěhovat do Los Angeles? A jak předtím probíhala jeho dobrovolná izolace? V čem se liší obal novinky od jeho dřívějších stylizací? Jakým způsobem pracuje s tradiční hypermaskulinní obrazovou zkratkou? A neztrácí u toho všeho svůj pověstný humor, který mu na Twitteru přinesl už téměř milion fanoušků? Poslechněte si celou recenzi na naši desku týdne!

Perfume Genius – Set My Heart on Fire Immediately (2020, Matador)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka