Deska týdne: Trpíme všichni stejně. Jeff Tweedy na Warm píše osobní kroniku nejen o své závislosti

2. leden 2019

Vůdčí osobnost kultovní chicagské kapely Wilco Jeff Tweedy na konci loňského roku přišel hned se dvěma zářezy. Vedle svých memoárů Let’s Go (So We Can Get Back), které se otevřeně věnují nejen Tweedyho hudební kariéře, ale i jeho boji se závislostí na lécích na předpis nebo vztahu k rodičům a jejich generaci, vydal i svou vůbec první plnohodnotnou sólovou desku Warm. 

Jedna z nejuznávanějších amerických kapel Wilco letos oslaví 25 let od svého založení. Dohromady se dali v roce 1994 pod vedením zpěváka a kytaristy Jeffa Tweedyho na troskách alternativní country skupiny Uncle Tupelo. Eklektický a inovátorský přístup k ohýbání indie rocku jim přinesl kromě fanoušků i ocenění Grammy za desku A Ghost Is Born z roku 2004. Už v té době byl ale Tweedy závislý na lécích na předpis. Do mezní životní situace ho dovedly deprese, ale i neustávající migrény, kterými trpěl už od dětství. Z toho všeho se nyní vypsal ve své autobiografii a také na albu Warm. Přehršel sdělení a otevřených zpovědí, které Tweedy do Warm zakuklil, je intenzivní a upřímný.

Tweedyho sólovka ovšem nemá svůj leitmotiv pouze v závislosti na opiátech a zkušenostech či událostech s ní spojených. Jako stříbrná nit se skrz ni táhnou meditace nad smrtí z mnoha úhlů. Ať už se jedná o obecnější rovinu, nebo o vyrovnávání se s úmrtím otce (How Hard It Is For a Desert to Die). Se smrtí se pojí i pocity bezmoci, které popisuje v singlu Some Birds. Tweedy nadhazuje vybroušené slogany, útržkovitá zamyšlení i životní pravdy nabyté zkušeností, aniž by vyzníval pateticky nebo zbytečně mentorsky.

Popové melodie ve folkovém hávu, u kterých vše stojí a padá na kytarových vybrnkávačkách, melancholicky oscilují mezi rukopisem Neila Younga a pomyslnou KPZ dřevní americké country tradice. Intimní zvuk a do paměti se nenásilně vkrádající melodie si časem získají i ty nejkritičtější posluchače. Co se skrývá v zákrutě další skladby se sice dá trochu odhadnout, ale když přijde, stále dokáže překvapit. Konečný fade out celé desky tak jen dokresluje uzavření jedné knihy, nikoliv celého příběhu.

Hodnocení: 85 %
Jeff Tweedy – Warm (dBmp Records,2018)

Koho sólová deska Jeffa Tweedyho dost možná vůbec nepotěší? Co se jí dá vytknout? Jak moc je na ní znát inspirace u Neila Younga a o čem všem Tweedy zpívá vyjma smrti a závislosti? Poslechněte si rozhovor Kuby Kaifosze a Judity Císařové v rámci rubriky Deska týdne!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.