Deska týdne: Twin Shadow

15. prosinec 2010

George Lewis Jr. je sice rodák z Dominikánské republiky, v současné době ovšem tvoří v Brooklynu pod pseudonymem Twin Shadow. Původně se živil jako skladatel hudby pro putovní taneční párty a po večerech se producíroval v zaplivaných putykách jako předák punkové sebranky, dnes je ale vše jinak. U hudby zůstal, pryč je ale garážová špína. Jeho debutové desce Forget pomohl na svět Christopher Taylor, člen Grizzly Bear, a také vlivný label 4AD, který si neznámého novice upsal pod svá křídla.

George Lewis jr. aka Twin Shadow začal svoji hudební kariéru v Bostonu, kde zpíval ve zběsile hlasité punkové kapele Mad Man Films. Mihnul se také v kapele Drug Rug, ale specifický zvuk svého sólového projektu Twin Shadow našel až na cestách po Evropě. Pohyboval se hlavně v Německu a ve Skandinávii s jakýmsi putovním tanečním divadlem, pro které produkoval hudbu. Někdy v té době, začátkem roku 2004, také začal pendlovat mezi Bostonem a newyorským Brooklynem, kde se postupně usadil. Dočasná vykořeněnost a prázdnota hotelových pokojů ho vedla ke vzpomínkám na dětství na Floridě, které transformoval do zasněných indiepopových skladeb se zvláštním chladným podtónem.
Profil indiepopového retrohipstera Twin Shadow připravila Veronika Mayerová.

„Debut Forget je křehký, skoro perfektní blend retrospektivních výletů do centra new wave popu blahé paměti, tracky nasáklé melancholií a textovým sentimentem s kouzelnou náplní tiché radosti z průsečíků toho, co bylo a měli jsme rádi, co teď probíhá a učíme se to mít rádi. Nakreslete pavučinu mezi spojnicemi The Cure, The Smiths, Aztec Camera, New Order, OMD, Duran Duran, Soft Cell, Depeche Mode a Kenna a zamotejte se v soundu, co chutná jako synthy retro, obalený v medovo-sezamové krustě, a voní po osmdesátkách bez tlačení na pilu a zbytečné exprese,“ barvitě popisuje chladný debut Twin Shadow Karel Buriánek, moderátor pořadu Evil Heat.

02206650.jpeg

Druhý hodnotitel, redaktor Robert Candra, nadšení rozhodně nesdílí: „Recenzenti z webového indie polosvěta se nad albem Forget, vydaným u známého labelu 4AD, vesměs rozplývají, co jim upatlané klávesnice nerdích mekintošů stačí. K idolizaci obskurních 80. let v hudbě mají sklony asi spíš ti, kteří je na vlastní kůži (a uši) nezažili. Sám patřím mezi ty, jimž šmoulí klávesové pazvuky většinou ježí chlupy a které uslintané estrádní praelektro dokáže ve dveřích podniku obrátit jiným směrem. Právě z takových ingrediencí (férově je třeba dodat, že ale nejen z nich) je umíchán tenhle Lektvar zapomnění. To by samozřejmě nebyl problém, pokud by měl posluchač šanci někde zaslechnout aspoň malý střípek nadhledu. Twin Shadow nicméně své údajné vyrovnávání se s dětstvím bere až nedětsky vážně.“ Poslechněte si celou recenzi!

autor: Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.