Deska týdne: Untitled Unmastered je výlet do tvůrčího procesu Kendricka Lamara

15. březen 2016

Uplynul rok od chvíle, kdy comptonský rapper Kendrick Lamar vydal své zásadní, veleúspěšné album To Pimp A Butterfly. Během práce na zmíněné desce vznikla spousta materiálu, který se z různých důvodů do tracklistu nedostal, Kendrick se proto po dlouhém naléhání fanoušků rozhodl neohlášeně vypustit do světa projekt Untitled Unmastered.

Tato kompilace, sestávající z osmi tracků, které jsou pojmenovány jednoduše podle pořadí a data vzniku, se už předem odmítá zbytečně tvářit jako plnohodnotný, komerčně ambiciózní projekt a místo toho nás bere na výlet do zákulisí vzniku desky To Pimp A Butterfly. Hlavním tématem je opět rasová otázka, která je v kontextu probíhajících amerických primárek možná ještě aktuálnější než před rokem. Kendrickův text k loňské skladbě Alright už ostatně posloužil jako trefné heslo, které demonstranti skandují při protestech proti policejní brutalitě nebo proti postojům Donalda Trumpa.

Čtěte také

Nahrávka vychází z loňského alba i zvukově, Kendrick dál čerpá z minulosti a opět naplno předvádí svou jazzovou obsesi, která na To Pimp A Butterfly kulminovala. Untitled Unmastered se oproti tomu v několika momentech vrací k současnějšímu zvuku. Důkazem toho jsou skladby Untitled 02 a 07, ve kterých jsou sice prvky jazzu stále přítomné, od ostatních skladeb je ale odlišuje příchuť slo-mo trapu s masivnějším basovým beatem, která vyžaduje i jasnější a čitelnější frázování a naléhavější flow.

V ostatních skladbách je mezitím větší prostor pro zvukovou improvizaci. Untitled 05 je tak ukázkou čistého freejazzového jamu, následující skladba, na které se podíleli producent Adrian Younge a Ali Shaheed Muhammad z kultovního rapového kolektivu A Tribe Called Quest, je zase protkaná prvky bossa-novy a doplněná o vokály hostujícího CeeLo Greena. V druhé části zmíněné Untitled 07 Kendrick rapuje do beatu vytvořeného pětiletým synem producenta Swizz Beatz a zpěvačky Alicie Keys a celá kompilace je zakončena synthfunkovým outrem v podobě Untitled 08.

03588492.jpeg

I přes přítomný zmatek, způsobený směsicí žánrových inspirací a vytržením jednotlivých skladeb z různých období tvůrčího procesu doprovázejícího desku To Pimp A Butterfly, spojuje kolekci tracků právě syrový a nepřikrášlený zákulisní zážitek. Untitled Unmastered je skromný, tichý projekt, který na sebe nepotřebuje poutat přehnanou pozornost. Přesto se mu jí dostává hodně, a to i díky častému srovnávání s nedávno vydaným albem Kanyeho Westa The Life Of Pablo. Ačkoliv jsou zmíněné nahrávky prakticky nesrovnatelné, je pochopitelné, že veřejnost vnímá kromě naprosto rozdílných přístupů i určité paralely, vzhledem k tomu, že Kanyeho album bylo ještě donedávna také untitled unmastered. Na rozdíl od Kanyeho ale Kendrick svým projektem opět ukazuje, že se ve své kariéře hodlá soustředit spíš na hudbu než na sebeprezentaci.

Hodnocení: 85 %
Kendrick Lamar – Untitled Unmastered (Top Dawg Entertainment 2016)

autor: Daniela Kadlečková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.