Deska týdne: Young Fathers a hudba, která znamená svět

27. leden 2014

Silné hudební vyprávění třech výstředních individualit vystupujících pod jménem Young Fathers se vymyká hiphopové unifikovanosti. Stojí rozkročené nad několika žánry, jako by se tam muselo kdysi schovávat. Nyní nás zve k sobě nahoru, protože tam někam patří všichni, kteří někdy cítili mrazení při poslechu hudby.

S potěšením sleduji, jak se v posledních třech letech dostává více pozornosti nezařaditelným, tajemným nebo výstředním projektům od Shabazz Palaces po Death Grips, sílí tu jakási nová zkušenost. Skotští Young Fathers rozčísli scénu v roce 2011 svým prvním EP. Osobitá výpověď výrazným rapem mnoha poloh a tím nejcitlivějším soulovým zpěvem je nesena hudbou, která propojuje africké rytmy, punk a hip hop. Je svérázná, okamžitě ji poznáte a je strhující, propojuje posluchače výraznými emocemi, přesto nejde přímou cestou a odkrývá nová nebo spíše zapomenutá zákoutí.

Alloysious a Kayus se jako děti přistěhovali do Skotska z Afriky, utíkali před válkou. Skotsko jim dalo příležitost, ale byli odsouzení k věčnému vyčnívání. S rapperem, zpěvákem a především producentem “G” Hastingsem se seznámili jako teenageři na jedné z pravidelných hiphopových akcí v Edinburghu. Mezi členy Young Fathers je téměř bratrské pouto – a možná právě proto zní tak opravdově.

Velká síla seskupení se projevuje nejlépe při živém vystoupení - je to jako velké emotivní divadlo, ale není to hrané. Ta uvěřitelnost a silné pouto mezi všemi členy vás vtáhne. Napětí, dramaturgie a dramatizace, to jsou věci, se kterými většina hiphopových seskupení nepracuje, Young Fathers předvádí obrovské rozpětí dynamiky, bolest i osvobození. Jejich tři charaktery jako by se navzájem vylučovaly, bílý chuligán G oblečený jako rowdy a dva excentričtí Afričané. Všichni v tranzu, jako média, jimiž prochází něco silného. Je tu cítit láska, tělesnost i ozvěny válečné vřavy. Energii Young Fathers se podařilo zachytit v několika klipech a především v krátkém filmu Jeremy Colea Return to the Love. 25.2. je budete moci zažít potřetí v Čechách, poprvé v Praze, a to v Meet Factory.

Young Fathers: RETURN TO THE LOVE (Channel 4, Random Acts) from Lemonade Money on Vimeo.

I když působí při vystoupení tajemně, nejsou uzavření, svou hudbu chtějí šířit. Doposud vydali 2 EP, ale stejně jako v případě Shabazz Palaces, se kterými jsou někdy srovnáváni, působí EP jako ucelená deska. Nyní vydávají první oficiální LP DEAD u Californského labelu Anticon. Je svérázná, Young Fathers rozvíjí svůj charakteristický zvuk a příběh, který si zaslouží místo v rubrice Deska týdne.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.