Deskové a karetní hry: Úžasný mikrosvět nejen pro geeky a hračičky

25. červen 2014

Když se řekne desková hra, tak si nezasvěcený člověk nejspíš vzpomene na Monopoly nebo Sázky a dostihy, které hrál jako malý. Pokud je na tom s všeobecným povědomím o moderních společenských hrách trochu líp, bude asi znát Osadníky z Katanu, Carcassonne nebo třeba karetní Bang! Současný svět moderních deskových a karetních her je ale daleko větší, na trhu jsou jich tisíce a mají podobně široké žánrové rozpětí, jaké můžeme najít třeba u počítačových her.

Evropskou deskovkovou velmocí je bezesporu Německo, kde se také každý rok konají dva patrně nejdůležitější veletrhy – v Essenu se představují nové tituly hlavně hráčům samotným, zatímco ten norimberský je určený především odborné veřejnosti. „Když jsme se byli podívat na veletrhu v Norimberku, šli jsme si v pátek večer projít centrum města, kde byl na hlavním náměstí takový velký dům a v něm spousta lidí – všichni měli rozložený deskovky a hráli. Byla tam zároveň půjčovna, díky které si člověk mohl vyzkoušet plno her, takže jsme tam nakonec skončili, protože tam bylo nejživěji. A pak jsme zjistili, že je to navíc evangelická fara, takže Němci zkrátka mají k deskovkám opravdu velký vztah,“ popisuje zážitek z Norimberku jeden z českých herních vývojářů Kryštof Kozák z Loris Games.

Deskovky samozřejmě mají i svá oficiální ocenění. Když u některé hry uvidíte, že získala titul Spiel des Jahres nebo International Gamers Award, můžete si být jistí, že nepůjde o žádný deskovkový brak. Dobrým vodítkem, co se týče kvality her, a také pomůckou pro snadnější orientaci v jejich nepřeberném množství je i žebříček na největším portálu věnovaném moderním deskovým a karetním hrám, kterým je server Boardgamegeek.com.

03152073.jpeg

Jeho databáze mimochodem v současnosti obsahuje několik desítek tisíc her a částečně se podle ní při výběru her zařazovaných do prodeje orientují i samotní obchodníci, jak potvrzuje Vladimír Jirsák z kamenné prodejny HRAS v Praze: „Třeba Boardgamegeek je hodně informativní, hry se tam hodně prezentují, takže jsme celkem dobře obeznámení dopředu o tom, co se chystá nového. A pak je samozřejmě otázka naší profese odhadnout, jestli se hra bude dobře prodávat, protože jsou věci mezi nebem a zemí, které určují, že se hra najednou líbí a spousta lidí si ji koupí třeba jen kvůli krabici.“

I u nás samozřejmě existují portály věnované moderním společenským hrám, kluby pro hráče nebo ocenění. Na českých webech, které se zaměřují na recenze her a vytváření žebříčků, včetně přidružených diskusních fór nebo herních bazarů, můžete získat základní informace o hrách, jejich české překlady nebo třeba rady od jiných hráčů při nějaké nejasnosti pravidel. Nejvýznamnějším českým oceněním je titul Hra roku, který letos bude skupina uznávaných odborníků na deskové a karetní hry udělovat jubilejně podesáté.

A co se týče herních klubů, ty určitě najdete minimálně v každém krajském městě, stačí jen trochu zapátrat. Jejich hlavní výhoda je samozřejmě v tom, že nemusíte vlastnit všechny hry, abyste si je mohli zahrát. „Asi těžko si někdo pořídí domů několik set různých krabic, protože je to samozřejmě velice finančně náročné, takže když si chce někdo hru vyzkoušet před tím, než si ji koupí, může přijít k nám a podívat se, jak ta hra vůbec vypadá,“ doplňuje Dita Lazárková ze strahovského klubu stolních her STOH další z výhod herních klubů.

03152074.jpeg

V posledních letech se také začíná čím dál víc propojovat svět počítačových a deskových her. Stále častěji vznikají deskovky právě na motivy počítačových her a nejen to – moderní společenské hry už se dají hrát i ve virtuálním světě. Na nejznámějším herním serveru Boardgamearena.com najdete spoustu deskovek a karetních her převedených do online podoby. V reálném čase si tak proti živým soupeřům můžete zahrát některou ze svých oblíbených her, i když jste zrovna doma sami, navíc zcela zdarma a bez nutnosti instalace jakéhokoliv softwaru.

Podobně jako je tomu u počítačových her, i na deskové a karetní hry už samozřejmě najdete oficiální videorecenze obsahující i vysvětlení základních pravidel. Nejsledovanějším YouTube kanálem je v roce 2008 založený The Dice Tower, který má přes 70 tisíc odběratelů a celkový počet zhlédnutí nahraných videí se blíží 31 milionům.

Tím bez diskuse nejznámějším je ale projekt TableTop, založený na jednoduchém, nicméně skvěle fungujícím principu: televizní nebo webové celebrity společně hrají nějakou známou deskovou hru a po celou dobu je u toho natáčí kamera. Výsledkem jsou zhruba půlhodinové záznamy, místy opravdu vtipné a hlavně divácky vděčné, což se ostatně odráží i na počtech zhlédnutí, které dosahují stotisícových čísel.

Moderní deskové a karetní hry už zkrátka dávno nejsou jenom dětskou zábavou nebo primitivní oddechovou výplní na narozeninové party či rodinné oslavě. V průběhu posledních dvou dekád došlo k jejich proměně v plnohodnotnou volnočasovou aktivitu se sociokulturním přesahem a stále rostoucí hráčskou základnou.

„O každé deskové nebo karetní hře můžeme uvažovat jako o určitém mikrosvětě s předem definovanými pravidly, kde si člověk může na něco hrát,“ odpovídá na otázku, co si jako první vybaví pod pojmem desková hra, Kryštof Kozák, který spolupracuje se společností Scio na vývoji edukativních deskových her pro školy a zároveň je i vedoucím Katedry amerických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Vyplatí se v Česku vydávat vlastní deskové a karetní hry? A jak dlouho trvá jejich realizace od prvotního nápadu k finálnímu produktu? Poslechněte si rozhovor s Kryštofem Kozákem z Loris Games.

Jaké hry se stabilně drží nahoře v prodejnosti? Podle Vladimíra Jirsáka z pražského kamenného obchodu HRAS jsou to především kvalitní klasiky typu Carcassonne nebo Osadníci z Katanu. „Co teď momentálně válcuje herní trh, jsou určitě postřehové hry typu Dobble, nebo party hry jako je Dixit, která je opravdu velice přelomová, naprosto univerzální a nádherně udělaná,“ dodává k aktuálním herním trendům v rozhovoru točícím se kolem „komerčnější“ stránky deskových a karetních her.

„Dost lidí sem chodí s tím, že už vědí, co si chtějí zahrát, že už to umí a nepotřebují nás, abychom jim to vysvětlili. A potom k nám chodí lidé, kteří slyšeli o nějaké hře, že je dobrá, a proto by se ji chtěli naučit, než si ji koupí domů,“ vyjmenovává v rozhovoru věnovaném klubům se stolními hrami hlavní důvody pro jejich návštěvu Dita Lazárková, spolupracovnice a bývalá předsedkyně klubu STOlních Her, který spadá pod ČVUT a nachází se na strahovských kolejích.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka