Děti, improvizace na trubku a taky vaření – hudebník Petr Vrba už dlouho neví, co je to nuda

21. duben 2021

Jméno neúnavného multiinstrumentalisty a improvizátora Petra Vrby je spojené s klubem Punctum, festivalem Alternativa, trumpetou i syntezátory a jen letos ho najdeme na několika nových nahrávkách různých kapel. Nahrávka Imagines od tria Banausoi vyjde už v květnu, na spadnutí je i deska Rhizom Fighters, zatímco vydání Bahnhoffreundschaft je ještě ve hvězdách. A přestože je teprve duben, můžeme si být jisti, že těmito třemi jmény to letos neskončí.

Zvuk trumpety či klarinetu Petra Vrby můžeme znát z desítek nahrávek, ty improvizační mohou občas dráždit nevyzpytatelnými disharmoniemi, jak ale prozradila třeba spolupráce s Rouilleux, neméně rád se pouští do vyloženě opojných hudebních poloh.

Přestože na otázku, kdy se ve své hudbě nejvíce přiblížil metalu, hledal odpověď trochu déle, pohybovali se Modeláři celou dobu opodál – už díky tomu, že za zvukem dvou ze tří nadcházejících nahrávek stojí Hromy z kapel Náv a Five Seconds to Leave.

Kromě českých a slovenských hudebníků spolupracoval Vrba i s mnohými přespolními, mimo jiné bubeníky Didim Kernem a Balázsem Pándim. A právě tyto spolupráce Modeláři nejen díky Pándiho blízkosti metalové scéně vytáhli na světlo. Na otázku, co ještě letos Petr Vrba plánuje, už nezbyl čas. Ale ony ani ty tři desky nebudou málo.

Co spojuje Petra Vrbu s maďarským bubeníkem a hudebním nerdem Balázsem Pándim? S kým by proběhla jeho vysněná improvizace? A má někdy pocit, že toho dělá málo?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.