Děti potřebují bezpečí a láskyplné prostředí. To v lesní školce je, jen vypadá trochu jinak

21. září 2022

„Mýty vyvracíme pořád dokola. Trvá to a je to tak asi v pořádku. To, že jsou malé děti celoročně venku, je prostě nezvyk,“ říká předsedkyně Asociace lesních mateřských škol Tereza Valkounová. „Venku nacházíme to, co je v knížkách a v pracovních listech, skládačkách a hračkách. Jen to není na první pohled vidět,“ dodává.

„Málokdo má dnes tu zkušenost, že mu počasí určuje, jaký bude jeho den, co bude dělat. Každý den v lesní školce je jiný. Samozřejmě je tam pedagog, ale mnohem víc se řídíme podle toho, co daný den v lese najdeme. To je velké kouzlo lesních školek,“ popisuje Tereza Valkounová.

Tereza Valkounová

„Víc bariér pro vstup do lesní školky bývá na straně rodičů. Je potřeba o obavách komunikovat, aby o nich pedagogové věděli a mohli s nimi pracovat, což se snadno dá,“ říká Tereza Valkounová. „Děti potřebují bezpečí a láskyplné prostředí. To v lesní školce je, jen třeba vypadá trochu jinak, než jsou rodiče zvyklí,“ dodává.

Připraví se děti v lesní školce dostatečně na školu? Jaké jsou hlavní rozdíly mezi lesní a konvenční školkou? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.