Děti se raději svěří robotovi a tramvaják našel tašku plnou jehel. To jsou zprávy minulého týdne

16. září 2022

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ty nejkulatější kdoule ze zpravodajské zahrádky. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jakožto milovnici dětí a zvířat zaujalo, že roboti by mohli lékařům pomoct se včasným rozpoznáním duševních nemocí u dětských pacientů. Studie s robotem se zúčastnilo 28 dětí ve věku od osmi do třinácti let. Děti, jejichž odpovědi v klasických dotaznících naznačovaly problém s duševním zdravím, byly při rozhovoru s robotem mnohem emotivnější a sdílely s ním důvěrné informace – například o šikaně.

Zuzanu jako fanynku K-popu strhla zpráva o udělení výjimky z povinné vojenské služby pro sedmičlennou K-popovou kapelu BTS v Jižní Koreji. Nejstaršímu členovi skupiny Jinovi totiž v prosinci bude 30 let, což je věková hranice pro narukování do armády. Vláda proto zvažuje veřejný průzkum, který by o výjimce pro BTS mohl rozhodnout.

Nakonec nesměla chybět nějaká ta podivná krimizpráva z Brna. Strážníky přivolal všímavý pracovník dopravního podniku, když kontroloval tramvaj na konečné zastávce. Právě tam objevil bagáž, v níž se nacházelo hned osm jehel. Dal si dobrý pozor na to, aby se o náčiní drogově závislých nepíchl a zavolal hlídku městské policie. Ta mu sdělila, že v posledních dnech má kvůli narkomanům pořádně napilno a zásilku si převzala k likvidaci.

Je mezi nalezeným drogovým náčiním, empatickým robotem a K-popovou skupinou rukující do armády nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale to přeci vůbec nevadí. Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.