Dětství je jako upoutávka na peklo, co teprve přijde

5. prosinec 2018

Ivana Veselková a Zuzana Fuksová, moderátorky povrchního pořadu o všem a o ničem aka Buchet, tentokrát rozebraly téma dětství. To je často mytizováno jako bezstarostné období. Ivana se Zuzanou jsou ale naopak živým důkazem, že být mrňous může být jedno vleklé traumíčko.

Ivana Veselková vidí své dětství černě a pamatuje si jen samé hrůzy: jak si přála místo školní brašny moderní batoh na jedno rameno, a po vánočním rozbalování opět byla plná frustrace, nebo jak dětem s poruchami zraku záviděla brýle. Zuzana Fuksová naopak na dětská léta vzpomíná se sentimentem, i když k tomu nemá důvod. Bez kontextu vypráví, jak chodila krmit muflony a ve školce jí imponoval chlapeček, který si spálil ruce o horkou bramboru. Zuzana se také snažila z vědomí vytáhnout první vzpomínku – nebyl jí příchod na svět, ale pokakání do trenek kdesi na chatě.

Všichni to známe: známí na dětství vzpomínají jako na ráj na zemi, kdy nic nemuseli a mamka jim nachystala jako bonus oblečení na druhý den. Vy si ale pamatujete spíše, jak vás ve školce chtěl spolužák ubít holýma rukama.

Pusťte si aktuální díl pořadu o všem a o ničem a připomeňte si, že vaše dětství nebyla procházka růžovým hájem, ale spíš trnitým údolím.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.