Diagnóza F: Česká mobilní aplikace pomáhá duševně nemocným ve světě

21. duben 2016

Lidé s některými duševními onemocněními se potýkají s faktem, že jejich nemoc se vrací, resp. znovu propuká, a to v nepravidelných intervalech. Každá další ataka po sobě zanechává pomyslnou jizvu na duši, každá další ataka může být ještě horší než ta předchozí. Je-li ale blížící se relaps nemoci včas rozpoznán, lze mu efektivně předcházet.

Aktuální stav české psychiatrie, resp. to, že duševně nemocní jsou se svým psychiatrem v kontaktu mnohdy v několikatýdenních intervalech, však nějakou častější kontrolu zdravotního stavu pacientů neumožňuje. Pomocníkem jim je mobilní aplikace ITAREPS, kterou před deseti lety vytvořil se svým týmem psychiatr Filip Španiel z Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech. „Princip aplikace je jednoduchý – nemocný každý týden odešle krátkou textovou zprávu s odpověďmi na deset otázek. Pokud aplikace vyhodnotí odpovědi jako rizikové, odešle zprávu ošetřujícímu lékaři, který pak kontaktuje nemocného a v případě potřeby upraví medikaci, čímž může předejít znovuvzplanutí nemoci a hospitalizaci,“ vysvětluje Španiel. Podle výzkumů umí aplikace snížit dobu strávenou hospitalizací, resp. počet hospitalizací až na jednu pětinu.

Čtěte také

Telemedicínskou aplikaci využívají pacienti u nás, na Slovensku, ale například i v Japonsku. Nyní se jí budou zabývat odborníci z technologického HUBu Silicon Valley, k nimž se tým Filipa Španiela dostává díky výhře v soutěži nadace pro rozvoj technologických inovací z minulého týdne.

Jak nákladný je provoz aplikace a kolik českých pacientů ji využívá? Jak je možné se do ní přihlásit? A jaké další novinky připravují odborníci v Národním ústavu duševního zdraví? Poslechněte si rozhovor s autorem aplikace a lékařem Filipem Španielem.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.