Diagnóza F: Co je v sexu normální?

6. září 2012

Normální (z hlediska legislativy) je, když je nám při sexu víc než 15 let, jsme na to dva, děláme to, co oba dělat chceme a neteče při tom krev. Statistiky mluví o tom, že Češi souloží v průměru 2x týdně. Podle Martiny Venglářové bychom ale na podobné průzkumy měly pohlížet s určitou rezervou – když Češi vyplňují dotazníky, mají tendenci uvádět ten „šťastnější týden“.

Mimo normu se ale ve vztazích potýkáme s řadou sexuálních potíží: sexuálními dysfunkcemi – od poruch erekce k nechuti mít sex; odlišnými sexuálními preferencemi – od orientace na jiné pohlaví, přes preference netradičních sexuálních praktik až k preferenci na rozličné předměty nebo dokonce zvířata; osobnostními či vztahovými problémy, které se zpravidla projeví problémy v sexu.

I přesto, že ve svižném a otevřeném rozhovoru s psychoterapeutkou Martinou Venglářovou zazní 72x slovo „sex“, 8x slovo „porno“ a nebojíme se užívat ani jiná slova, která se sexem souvisejí, na zveřejnění příběhu muže, který souloží se živými kachnami jsme si na vlnách veřejnoprávního vysílání zatím netroufly. Snad příště.

PhDr. Martina Venglářová
Psychoterapeutka, manželská a rodinná poradkyně, supervizorka, lektorka. Pracovala v Psychiatrické léčebně Bohnice (Krizové centrum, Sexuologie, Poradna pro rodinné příslušníky), na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy jako odborná asistentka, v Bílém kruhu bezpečí (poradkyně a lektorka) a v sexuologickém centrum Gona. Od roku 2005 v soukromé praxi.

Autorka (resp. spoluautorka) titulů:
Komunikace pro zdravotní sestry, Problematické situace v péči o seniory – Příručka pro zdravotnické a sociální pracovníky, Průvodce partnerským vztahem, Psychiatrická ošetřovatelská péče, Sociální práce s lidmi duševně nemocnými (všechny tituly vydalo Nakladatelství Grada)

Odkazy:
PhDr. Martina Venglářová
Sexuologická společnost ČLS JEP
Sexuologický ústav
Soukromé sexuologické centrum Gona

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.