Diagnóza F: Jak pomoci lidem získat pracovní zkušenosti

27. květen 2016

Čas od času se v médiích objeví zmínka o projektech podporovaného zaměstnávání. Zároveň se objevují informace o tom, že máme v současné době nejnižší nezaměstnanost za poslední roky. Proč je tedy potřeba, aby tyto projekty fungovaly?

Nezaměstnanost je celkově skutečně nízká, ovšem je třeba rozlišit, kdo jsou ti, jimž se nedaří najít práci. V poslední době se zvyšuje podíl nezaměstnaných mladých lidí. „Pro mladé lidi bez pracovních zkušeností, bez vzdělání či s nějakým sociálním, zdravotním či jiným hendikepem je obtížné najít práci. Mnohdy mají i nízkou finanční gramotnost, což jim může komplikovat situaci i tím, že se dostali, ne vždy vlastní vinou, do dluhů či exekucí,“ vysvětluje v Diagnóze F Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork, pod kterou funguje Restart shop – obchod s darovaným zbožím. Právě v Restart shopu nabízí asociace tréninková pracovní místa pro tyto mladé lidi. Současně tam pracují tři lidé na půl úvazku a k sobě mají jednoho vedoucího obchodu, který je nejen odborníkem na obchod, ale se zaměstnanci také pracuje na tom, co je třeba zlepšit, aby se mladí lidé později lépe uplatnili na pracovním trhu.

„Pracovala u nás například Žaneta, mladá dívka, velmi šikovná, která se ráda učila nové věci. Dříve a i v době, kdy u nás pracovala a my jsme s ní měli ty nejlepší zkušenosti, ji na jiných pracovních pohovorech odmítali, někde byla moc mladá, někde chyběly zkušenosti, někde byla malá, možná lidem vadilo i to, že je to Romka. Pak jsme jí pomohli, aby si udělala barmanský kurz, a teď s přítelem provozuje vlastní kavárnu,“ vypráví jeden z příběhů z Restart shopu Martina Zikmundová. Ne všechny příběhy však končí takhle dobře.

Poslechněte si další příběh i to, proč se tolik mladých lidí už v brzkém věku automaticky uchází o sociální dávky a je pro ně tak obtížné se osamostatnit. Poslechněte si záznam Diagnózy F s Martinou Zikmundovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.