Diagnóza F: Je Džochar Carnajev jako Jan Palach?

2. květen 2013

Kdyby žil Džochar Carnajev v Evropě, možná by k útokům na bostonský maraton ani nedošlo. Možná by si jako svůj „otcovský idol“ zvolil Ježíše a chodil „jen“ příliš často do kostela. Možná byl jeho čin motivovaný hlubokou láskou nejen k Alláhovi, ale také ke své původní vlasti a možná proto chtěl veřejnost upozornit na věci, které se podle něj dějí špatně. Podobně jako Jan Palach. Způsob provedení, který si zvolil pro svůj protest, je ale pro společnost naprosto nepřijatelný.

Další díl Diagnózy F ze speciálu s psychiatrem a psychoterapeutem Tomášem Rektorem jsme věnovali opět komentářům aktuálního dění. Kromě útoku na bostonský maraton jsme se věnovali i „domácí“ explozi v pražské Divadelní ulici. Co zažívali lidé, kteří byli poblíž? Jak se může projevovat akutní stresová reakce, když jste svědkem podobného výbuchu? A jak se projevuje posttraumatická stresová porucha, která se dostaví někdy i půl roku po traumatu?

Od explozí jsme zabrousili i k drobnějším agresivním útokům, s nimiž se můžeme denně potkávat. Třeba proto, že máme jinou barvu kůže, oblékáme se jinak než většinová společnost nebo prostě jen tak, protože má někdo jiný špatnou náladu. Jak reagovat na agresivní provokace, přežít a necítit se přitom jako největší loser na světě? Co v nás zůstane po takovém neuskutečněném konfliktu? A proč se někteří lidé stávají oběťmi násilných útoků častěji než jiní?

Abychom nekončili agresí, poslední tématem, které doplnilo tento díl Diagnózy F, bylo odpuštění. Když něco spácháme, býváme potrestáni. Ne vždy. O to víc se pak pereme s vlastními pocity viny. Odpustit si ale není snadné. Když ublížíme někomu, pak je to ještě nesnadnější. Komplikovat to může i přístup těch, kteří odpouštějí. Někdy odpouštějí tak trochu zadarmo, aniž bychom si odpuštění zasloužili nebo si ho nějak vybojovali, aniž bychom sami stihli činů doopravdy litovat. Někdy jsou v kontextu případného odpuštění natolik odmítaví, že si prostě ani sami odpustit nemůžeme, když neodpustí oni. Kde hledat odpuštění? I o tom mluvil Tomáš Rektor v Diagnóze F.

MUDr. Tomáš Rektor, psychiatr a psychoterapeut, absolvent výcviku v hlubinné terapii SUR, aktuálně v psychoanalytickém výcviku. Vedoucí týmu psychiatrů a psychologů působících v rámci zařízení TERAPIE.INFO.

Dotazy do červnového vydání Diagnózy F s MUDr. Tomášem Rektorem posílejte na adela.lichkova@rozhlas.cz nebo přes zprávu na www.facebook.com/DiagnozaF.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.