Diagnóza F: Jsme lhostejní nebo se bojíme?

14. březen 2013

Případ brutálního napadení v jesenickém supermarketu vzbudil zájem veřejnosti. Ovšem nikoliv v okamžiku, kdy k němu došlo. Až ve chvíli, kdy se na internetu objevil videozáznam celé situace, které přihlíželi lidé a tvářili se, že se nic neděje. Nezvedli se, nešli volat policii, nešli pro pomoc, jen seděli a tvářili se, že tam vlastně vůbec nejsou.

Samozřejmě nevíme, co se dělo na místě mimo tento videozáznam, ale i tak si můžeme klást otázku – jsme skutečně tak lhostejní k násilí, které se kolem nás děje? Nebo je za tím náš strach z toho, co by se mohlo stát nám, kdybychom napadenému nějak pomohli, byť třeba „jen“ zavoláním pomoci? Jak souvisí počet přihlížejících s tím, kolik lidí skutečně pomůže? Co dalšího nám brání v tom, abychom pomohli cizímu člověku? Na to jsem se v Diagnóze F ptala psychiatra Tomáše Rektora, který je hostem pořadu vždy jednou za měsíc, aby odpovídal na dotazy posluchačů, popř. okomentoval aktuální dění.

Druhou aktualitou, ke které jsme se dostali, byla nedávná volba papeže. Ačkoliv se Česko prezentuje jako země s pramalou základnou křesťanů, volba papeže zaplnila média i sociální sítě. Heslo „habemus papam“ najednou provolávali na internetu i lidé, od kterých bych to skutečně nečekala, lidé, kteří jinak kněží, faráře a jiné představitele církve považují např. za „snůšku pedofilů a černoprdelníků“. Kde se v nás bere zájem o hlavu katolické církve? Proč jsme tak fascinovaní tím, jak dopadne tajemné konkláve? A co se asi tak děje za zavřenými dveřmi?

Vedle aktuálního dění byl v Diagnóze F samozřejmě i čas na dotazy posluchačů. Ty se tentokrát týkaly vztahů, života singles a neopomněly smysl života: „Nedaří se mi najít vhodného partnera, jsem vyprahlá a potenciálního muže svou ukrutnou touhou po vztahu vyděsím tak, že uteče.“ „Žiju sám už 7 let, nemám pocit, že by do mého života měla patřit žena, ale okolí mě přesvědčuje o opaku. Jsem normální?“ „V životě mám všechno, co bych asi mohl chtít, jsem spokojený, ale něco tomu chybí, někdy cítím zvláštní prázdnotu…“. Odpovědi a komentáře na zaslané příběhy a dotazy si poslechněte v záznamu rozhovoru.

02318426.jpeg

Dotazy do dubnového vydání Diagnózy F s MUDr. Tomášem Rektorem posílejte na adela.lichkova@rozhlas.cz nebo přes zprávu na www.facebook.com/DiagnozaF.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.