Diagnóza F: Někdy je útěk z domova řešením

9. květen 2013

V dalším vydání Diagnózy F ze speciálu s Linkou bezpečí jsme se věnovali útěkům z domova. Ty se v České republice týkají zejména dětí ve věku od 14 do 16 let. Jen v minulém roce se na Linku bezpečí v souvislosti s útěkem z domova obrátily více než čtyři stovky dětí. Nutno dodat, že ne všechny jsou na útěku tak, jak si útěk představujeme, některé z nich rodiče prostě vyhodili z domova.

Děti se na Linku bezpečí obrací jak v situaci, kdy o útěku uvažují, tak i během útěku samotného, v tu chvíli nejčastěji během prvních tří dnů. Důvodů k tomu, aby opustili místo, které pro ně má být bezpečným útočištěm, je mnoho. Patří mezi ně v první řadě týrání, zneužívání a zanedbávání dítěte. Z domova se ale utíká i kvůli potížím ve škole, špatným známkám nebo „jen“ kvůli hádce s rodiči. Co je zajímavé (a co vyplynulo ze zahraničních studií), že rodiče zpětně hodnotní útěk dítěte zpravidla jako „jeho byznys“, jen asi 11% rodičů připouští, že by mohli mít nějaký podíl na tom, že se dítě rozhodlo z domova utéci.

Za čím děti utíkají? Co si s sebou vezmou? A co řeší s pracovníky Linky důvěry? Jak rodiče reagují na fakt, že jejich dítě uteklo z domu? A jaká reakce by byla ideální? Na tyto a další otázky odpovídal v Diagnóze F Honza Kaňák z Linky bezpečí.

02773246.jpeg

Kontakty:
Linka bezpečí: 116 111 (non stop, zdarma po celé ČR)
Služba vzkaz domů: 116 111 (non stop, zdarma po celé ČR)
Rodičovská linka: 840 111 234 (pondělí až čtvrtek 13–19h, pátek 9–15h)

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio