Diagnóza F o posttraumatické stresové poruše: Trauma je potřeba prožít znovu

26. červen 2017

Na stresové situace reaguje každý člověk trochu jinak. Někdo je zvládá lépe, někdo hůře. Některé obzvláště náročné situace se mohou rozvinout v poruchu přizpůsobení. Je-li ohrožen náš život, můžeme se dočkat i příznaků posttraumatické stresové poruchy.

Příkladem traumat, která mohou této poruše předcházet, jsou dopravní nehody, přepadení, znásilnění či účast ve válečném konfliktu. Zda k rozvinutí poruchy u člověka dojde, závisí na jeho psychické odolnosti, ale také na tom, co se stane po traumatické události. „Důležité je, jak je člověk ošetřen bezprostředně po události, zda s ním někdo mluví o tom, co se stalo, zda se mu někdo věnuje,“ říká v rozhovoru Diagnózy F vedoucí lékařka Národního ústavu duševního zdraví MUDr. Jiřina Kosová.

S vědomím tohoto se zřejmě před lety vydaly týmy psychologů a psychiatrů do českých vesnic, které zasáhly povodně. O psychickou pomoc však mnoho lidí nestálo, důležitější bylo vynosit bahno z obývacích pokojů a vysušit promáčené domy. „Hodně tenkrát pomohla solidarita lidí, přijeli dobrovolníci, pomáhali postiženým lidem, o tématu se mluvilo, lidé si vzájemně pomáhali, to byla v tu chvíli zřejmě nejúčinnější intervence. A i když jsme pak čekali, že vzroste počet lidí s posttraumatickou stresovou poruchou, nestalo se to,“ dodává Kosová.

Nešvarem, který komplikuje uzdravení osob po traumatu, je, že stále ještě v některých lidech zůstává zakořeněno přesvědčení, že o těžkých věcech se nemluví. „Přece není správné někoho zatěžovat svým trápením, anebo ještě lépe – nebudeme s ním o tom mluvit, abychom nejitřili rány, jen ať jednou provždy zapomene. Ale ten člověk nezapomene, jen to v něm bude bublat, možná bude působit trochu bez emocí, až se to jednoho dne všechno vrátí a bude to prožívat znovu,“ popisuje lékařka, s jakými postoji pacientů či jejich blízkých se také ve své praxi potkává. K traumatu je podle ní potřeba se vrátit, třeba ho i mnohokrát převyprávět a prožít, ovšem v bezpečném prostředí a s možností následných relaxačních technik.

Poslechněte si Diagnózu F s Jiřinou Kosovou o posttraumatické stresové poruše. Třeba proto, abyste si nebrali tolik osobně, že s vámi o podobném tématu vaši rodinní příslušníci nechtějí mluvit, pokud se jich téma týká.

Související příspěvky:
Jiřina Kosová v Diagnóze F: Jak se zbavit strachu
Jan Vevera v Diagnóze F: Zapomínáme, že práce v armádě je jako podepsat smlouvu se smrtí
Tomáš Rektor v Diagnóze F: Je Džochar Carnajev jako Jan Palach?

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.