Diagnóza F o zdravém stáří: Proč dáváme českým seniorům místo cvičení invalidní vozík?

7. prosinec 2017

Výzkum a vývoj v medicíně jdou kupředu a lidé se dožívají stále vyššího věku. Samo o sobě to zní velmi optimisticky, ovšem dožití a dožití ve zdraví jsou dva velmi odlišné pojmy. O zdravém stáří jsem si v Diagnóze F povídala s ředitelem neziskové organizace Život 90 Janem Lormanem.

Ve stáří se zhoršují naše funkční schopnosti. Neohneme ruku tolik jako v mládí, máme méně síly ve svalech, objevují se potíže se zažíváním. Organismus je už svým způsobem opotřebován. Zároveň se také snižuje kapacita organismu zvládat obtížné situace, jako jsou například nemoci. Ovšem ani poté, co se člověk uzdraví, pokud se uzdraví, není vyhráno. „Jsme v Evropské unii jediná země, která nemá zákon o rehabilitaci. Místo abychom starému člověku před nebo po operaci poskytli rehabilitační cvičení, raději mu dáme hůl nebo vozík. Málokdo řeší, že se člověk po operaci vrací do svého bytu a jestli tam bude moct fungovat,“ popisuje souvislosti nemoci ve stáří Jan Lorman.

Diagnóza F o násilí na seniorech: Nejdůležitější je to vůbec někomu říct

starý muž - stáří

Násilí na seniorech má mnoho podob. Mohou to být urážky, ponižování, odpírání základních životních potřeb, jako je jídlo a pití, a samozřejmě bití. O násilí na seniorech, o tom, kam se mohou tito lidé obracet a zda to skutečně dělají, nebo se spíše stydí, byla Diagnóza F s ředitelem organizace Život 90, Janem Lormanem.

Právě nemoci jsou častým společníkem seniorů, ovšem nejsou vždy určujícím faktorem v tom, jak dlouho člověk žije. Z výzkumu amerických vědců vyplynulo, že lidé, kteří jsou ve stáří optimisticky naladěni, žijí v průměru o sedm let déle než ti, kteří jsou spíše pesimisté. „Všechno závisí na smyslu života,“ říká Jan Lorman. „Když má člověk důvod ráno vstát z postele, daleko lépe zvládá nemoci. Na svém zdraví můžeme také aktivně pracovat, zdraví se nevytváří v nemocnici u doktorů, jak říká pan profesor Holčík, ale zdraví se vytváří ve školách, v rodinách, v zaměstnáních, tedy tam, kde žijeme.“

Jak se liší dožití ve zdraví podle regionů a zaměstnanosti? Jakou roli v nezdravém způsobu života a stravování hrají peníze? A co mají společného králík a sólo v pěveckém sboru? Poslechněte si celý rozhovor s Janem Lormanem o zdravém stáří.

Jan Lorman
autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka