Diagnóza F: Porucha příjmu potravy nemusí být vidět

19. červen 2016

Mnoho lidí s poruchou příjmu potravy může vypadat dobře i přes extrémně vážné onemocnění. Tak zní jedna z pravd o poruchách příjmu potravy, které byly vydány proto, aby veřejnost nepodléhala mýtům.

Spektrum poruch příjmu potravy je široké a nezahrnuje zdaleka jen mentální anorexii a mentální bulimii. Nemoci postihují lidi všech věků, etnicit, tělesných tvarů a váhy, sexuální orientace a socioekonomických úrovní. Aktuální trend větších dámských pozadí se však bohužel nijak významně nepromítá do počtu nemocných. Řada z nich je navíc stále ještě skrytá.

03651974.jpeg

Stále platí, že většina nemocných jsou ženy a dívky. U mužů mají poruchy příjmu potravy často podobu dysmorfofobie. „Mužům nejde tolik o extrémní štíhlost, jako spíše o velký objem muskulatury s minimem tuku. Svaly ale nemohou růst donekonečna, a tak pak začínají brát anabolika,“ říká v rozhovoru Diagnózy F profesorka Hana Papežová.

9 + 1 pravda o poruchách příjmu potravy
Pravda #1 Mnoho lidí s poruchou příjmu potravy může vypadat dobře i přes extrémně vážné onemocnění.
Pravda #2 Rodiny za onemocnění nenesou vinu, mohou být nejlepším spojencem pacientek i zdravotníků.
Pravda #3 Diagnóza poruchy příjmu potravy je zdravotní krizí, která poškozuje osobní i rodinné vztahy a fungování.
Pravda #4 Poruchy příjmu potravy nejsou výsledkem volby, ale představují vážnou biologicky ovlivněnou nemoc.
Pravda #5 Poruchy příjmu potravy postihují v současnosti lidi všech věků, etnicit, tělesných tvarů a váhy, sexuálních orientací a socioekonomických úrovní.
Pravda #6 U poruch příjmu potravy narůstá riziko sebevražd i zdravotní komplikace.
Pravda #7 Geny a prostředí hrají důležité role v rozvoji poruch příjmu potravy.
Pravda #8 Geny samotné však neodhalí, kdo poruchou příjmu potravy onemocní.
Pravda #9 Úplné uzdravení je možné, včasné rozpoznání a intervence jsou velmi důležité.
Pravda #10 Nespokojenost s vlastním tělem souvisí často s nespokojeností se sebou, nízkým sebevědomím i porušením vnímání vlastního těla spojeným s prožívaným stresem a rizikem pro vznik poruchy příjmu potravy.

Ačkoliv se vznik poruch příjmu potravy u dívek mnohdy spojuje zejména se sociálními vlivy, tj. dívky jsou citlivé na svůj zevnějšek, podléhají trendům extrémní štíhlosti v médiích, mezi kamarádkami, popř. citlivě reagují na nevhodné poznámky důležitých (častěji mužských) osob v jejich okolí, svou významnou roli v rozvoji poruch nese i genetika a osobnost.

Jak to může dopadnout, když to přeháníte se zdravou výživou? A proč si některé dívky před večírkem odpírají alkohol? Jak vypadají poruchy příjmu potravy v Japonsku či Argentině? Dozvíte se v rozhovoru Diagnózy F s Hanou Papežovou. Poslechněte se záznam rozhovoru.

(Prof. Cynthia Bulik, PhD., FEAD, 2014, prof. Hana Papežová, 2015)

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.