Diagnóza F: Povodně, paterčata a opilí politici

13. červen 2013

Jednou za měsíc přichází do Diagnózy F psychiatr a psychoterapeut Tomáš Rektor. Komentuje aktuální dění. Tentokrát jsme se zaměřili hned na čtyři témata: povodně, paterčata, šílené střelce a opilé politiky.

Povodně: Jak vidí povodně lidé, kterým voda zatopila domy a co trápí ty, kterým voda znemožnila jít do oblíbené hospůdky? Jak může vypadat krizová pomoc od psychiatra a jak dlouho může trvat, než se projeví trauma, které prožili lidé ze zatopených oblastí?

Paterčata: Co vede lidi k tomu, aby jen kvůli barvě pleti strhli na internetu vlnu nenávisti vůči novorozencům počatým přirozenou cestou? V čem jsou první česká paterčata výjimečná mimo svého prvenství? A s jakými klienty má potíž psychiatr Rektor?

Šílení střelci: Mladý Američan Kevin Dahlgren postřílel koncem května čtyřčlenou rodinu své sestřenice. Média spekulovala o tom, že trpí duševní nemocí. Které duševní poruchy mohou naše vnímání reality a sebekontrolu natolik ovlivnit, že se stanou pozadím či přímo spouštěči takové tragédie? A mohou takto nemocní lidé žít mezi námi?

A na závěr – opilí politici: Češi mají poměrně vstřícný vztah k alkoholu a lecjakou patálii s ním spojenou sice opepří pár vtipnými kolážemi na internetu či vtípky v hospodě nad sklenicí piva, ale pak ji velkoryse prominou. Přitom kdyby se oni sami opili v práci, pravděpodobně by o práci přišli. Kdo by měl vyvozovat důsledky z alkoholových excesů nejvyšších představitelů vlády? A mají čeští politici skutečně problém s alkoholem nebo jen příliš často podléhají únavě, viróze či drobným poraněním?

Komentáře MUDr. Tomáše Rektora k uvedeným tématům si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka