Diagnóza F: Proč se duševně nemocní učí tkát koberce?

28. srpen 2014

Pokud strávíme nějaký čas hospitalizací na psychiatrii, tak nějak automaticky dostáváme nálepku, že jsme divní, možná trochu blázni, každopádně s námi něco není v pořádku. Obraz psychiatrie není o nic lepší – stále si ještě mnoho lidí představuje dlouhé tmavé chodby plné kývajících se a slintajících, utlumených pacientů.

Většina psychiatrických léčeben se přejmenovala na nemocnice a péče v nich se od zažitého a výše popsaného obrazu liší. Ovšem vzhledem k tomu, že většina lidí si obrázek o podobě psychiatrické péče dělá stále zčásti z filmů, které k psychiatrii nejsou příliš vstřícné, a zčásti z děsivých historek a městských legend, které mezi lidmi kolují, dopátrat se reality, pokud nejste její součástí, je velmi obtížné. I proto pořádají psychiatrické nemocnice řadu kulturních akcí (výstavy, koncerty, festivaly), kterými se snaží přilákat veřejnost a ukázat jí, že i svět duševně nemocných je svým způsobem normální.

Psychiatrická nemocnice Kosmonosy také pořádá hudební a divadelní festival (Festival Na Kopečku, 31. srpna 2014). Dělá ale i další krok – v rámci Dnů pro duševní zdraví (9.–11. září 2014) zpřístupňuje svá oddělení a nabízí možnost vyzkoušet si některé konkrétní aktivity, kterým se pacienti v rámci hospitalizace věnují.

Co všechno je k vidění v Psychiatrické nemocnici Kosmonosy? Co si můžete vyzkoušet? A k čemu je duševně nemocným to, že se např. naučí tkát koberce? O tom jsem si povídala v Diagnóze F s MUDr. Veronikou Kotkovou, primářkou oddělení K20 Psychiatrické nemocnice Kosmonosy.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.