Diagnóza F: Šest miliard Sluncí – hra o životě s Alzheimerem

25. září 2014

Všechny teorie vesmíru končí jeho zánikem. Všechny organismy ztratí své životní funkce. Šest miliard Sluncí byla donedávna hmotnost největší známé černé díry. Co se stane, když se černé díry začnou objevovat a rozpínat v naší paměti? Co zůstane z člověka?

Těmito slovy uvádí tvůrci divadelní hru Šest miliard Sluncí, která je o životě s Alzheimerovou chorobou. Na začátku příběhu nevšední inscenace byla zkušenost ze spolupráce s hercem, který touto chorobou trpěl. I herci, než se pustili do vlastního zkoušení, si vyzkoušeli péči o takto nemocné lidi. Dnes za sebou mají dvě desítky repríz, účast na mezinárodním divadelním festivalu a spolupráci s řadou odborných společností, které se Alzheimerově chorobě nějak věnují.

Představení Šest miliard Sluncí je i v programu právě probíhajícího mezigeneračního ReFestivalu, který pořádá občanské sdružení Elpida (2. 10. 2014, 20:00, Experimentální prostor NoD, Praha). Po skončení inscenace pak následuje beseda, které se účastní tvůrci i odborník, konkrétně Alena Krásná z Linky seniorů Elpida.

O tom, jak představení Šest miliard Sluncí vznikalo a komu je určeno, proč si tvůrci zvolili právě téma Alzheimerovy choroby a jaké jsou debaty po jeho skončení, jsem si v Diagnóze F povídala s producentkou Evou Dryjovou.

Příští týden (2. října 2014 od 18 hodin) budeme v tématu Alzheimerovy choroby pokračovat. Hostem Diagnózy F bude psycholožka Linky seniorů Elpida Klára Gramppová Janečková. A povídat si budeme o tom, jak se žije s Alzheimerem, ať už se to týká přímo vás, nebo vašich blízkých.

Odkazy:
Elpida pro seniory
Mezigenerační ReFestival Old’s Cool!
Šest milliard sluncí

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.