Diagnóza F: Za ideální partnery považujeme ty, kteří jsou nám nejvíc podobní

11. září 2017

Výzkumníci Národního ústavu duševního zdraví zjišťovali, podle jakého klíče si volíme své životní partnery. Zaměřili se na výběr týkající se osobnosti. Ačkoliv muži, kteří se výzkumu účastnili, většinou shodně tvrdili, že by chtěli partnerku či partnera co nejvíce jim podobné ve všech sledovaných osobnostních charakteristikách, jejich skuteční životní partneři jim jsou o poznání méně podobní.

Specifikem výzkumu bylo mimo jiné to, že se poprvé zaměřoval nejen na jedince heterosexuálně orientované, ale také na homosexuály, a zároveň srovnával výsledky českých mužů s brazilskými. „Brazílii jsme vybrali proto, že je hodně kulturně specifická a odlišná od České republiky,“ vysvětluje spoluautorka studie Zuzana Štěrbová. I přes tuto odlišnost se však významné rozdíly mezi srovnávanými muži neobjevily.

Při studii byli muži tázáni, jak by si představovali ideální partnerku nebo partnera v kontextu konkrétních osobnostních rysů, jako je např. extraverze, svědomitost či otevřenost novým zkušenostem. Většina z nich by si přála protějšek co nejvíce podobný jim samým, v praxi však ideální partnery tak často nemají. „V reálném životě je potřeba někdy dělat kompromisy nebo se stane, že jiné charakteristiky jednoduše převáží ty zmiňované osobnostní,“ vysvětluje Štěrbová. U homosexuálních mužů je pak podobnost mezi ideálním a reálným partnerem ještě nižší než u heterosexuálních. „To může souviset například s tím, že homosexuální muži mají ten partnerský trh daleko menší,“ doplňuje Štěrbová.

Zuzana Štěrbová

Proč se tento výzkum týkal pouze mužů? Ovlivňuje nějak volbu potenciálních protějšků u žen hladina hormonů v průběhu menstruačního cyklu? A jakou roli v hledání partnera pro život má fyzická podobnost? I tato témata se objevila v rozhovoru Diagnózy F se Zuzanou Štěrbovou. Poslechněte si celý záznam rozhovoru.

Informace o chystaných výzkumech, kterých se můžete účastnit i vy, najdete zde a zde nebo se obraťte přímo na Zuzanu Štěrbovou.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.