Diagnóza: Túžba v Tyjátru

5. listopad 2007

V rámci tzv. Normálního festivalu vystoupí v pražském experimentálním prostoru NoD také slovenské Divadlo z Pasáže. Právě tomuto souboru z Bánské Bystrice, který pracuje s lidmi s mentálním handicapem, je věnován další díl Tyjátru. Slováci v Praze zahrají 12. listopadu své starší představení Diagnóza: Túžba. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr s rozhovorem s Vierou Dubačovou

Tyjátr

0:00
/
0:00

Divadlo z Pasáže funguje už od roku 1995 a jako jediné na Slovensku pracuje s lidmi s mentálním postižením. Od té doby členové divadla nazkoušeli už 14 inscenací, natočili celovečerní hraný film a 4 televizní dokumenty. Diagnóza: Tužba vznikla v roce 2004 ve spolupráci se studenty slovenské Vysoké školy múzických umění. Na jevišti uvidíte 5 různých lidských příběhů. Jde o nonverbální představení, které pracuje hlavně se světlem, výrazem a znakovou řečí.

00621240.jpeg

S lidmi s mentálním postižením pracuje režisérka Viera Dubačová, která říká, že se tato práce prakticky vůbec neliší od práce s "normálními" herci. "Používáme všechny možné výrazové prostředky na divadle a každé představení je jiné", říká režisérka. Soubor se za dobu své existence různě proměňuje. Přicházejí noví lidé a starší odcházejí. Ale vždycky je k dispozici asi 15 herců, takže zájem o divadlo je stále veliký.

Další informace najdete na stránkách Normálního festivalu a podrobnější informace o divadelním spolku na webu Divadla z Pasáže.

autor: zuf
Spustit audio