Diego Maradona – poslední romantik, fotbalista ze slumu i ztělesněná vášeň

27. listopad 2020
Tribuna

Diego Armando Maradona ve středu zemřel na srdeční selhání. Král fotbalových trávníků, muž, který se na hřišti pomstil Angličanům za vítězství ve válce o Falklandy, ale i bojovník se závislostí a za lepší svět. Jak se bude na šedesátiletého barda vzpomínat a co z něho dělá jednu z největších postav ve světě fotbalu, ne-li možná tu největší, nejúžasnější, ale i nejkontroverznější?

„Sportovec, který nejvíc zapůsobil a nechal možná tu největší emocionální stopu ve sportovních divácích,“ charakterizuje Martin Vait argentinského fotbalistu. „Maradona, to je vášeň pro hru a pro fotbal samotný. To je to, co mají na něm lidé nejraději a na co se bude možná vzpomínat nejvíc,“ připojuje se Vojta Ondráček.

Fanoušci truchlí nad smrtí Diega Maradony

Právě rozporuplné vášně dokázal fotbalový génius, ale i nespoutaný bohém budit jak na trávníku, tak mimo něj. Z kondolencí a vzdávání holdu globální ikoně se poněkud nepřekvapivě vyjímala kritika ze strany někdejších anglických fotbalových reprezentantů, které ve čtvrtfinále mistrovství světa v roce 1986 potupil hned dvakrát. Fantastickým sólem přes půl hřiště a také (ne)slavným gólem rukou, který posléze před novináři s nadsázkou označil za boží ruku.

„Dá se říct, že takových výšin, jakých Maradona dosáhl na tomto mistrovství světa, možná nedosáhl a nedosáhne už nikdo další,“ vysvětluje jeho herní výjimečnost Vait. Právě její spojení spolu s kousavou poznámkou ohledně kontroverzní branky rukou zapříčinilo, že jeho jméno se nejčastěji skloňuje s božskostí. Kromě slovní hříčky D10S, až přehnané adorace fotbalových dovedností se dokonce stala základem církve Diega Maradony, v níž křest věřícího má podobu zinscenování vstřelení branky rukou.

Čtěte také

Cesta do fotbalového nebe ale začínala v neromantickém prostředí slumu na předměstí Buenos Aires, kde si ho všimli fotbaloví skauti už jako osmiletého. „Mysleli si, že je podvyživený, tak ho nechali jíst hormony. Něco podobného zažil i Lionel Messi,“ připomíná Vait spojitost s další argentinskou fotbalovou legendou. 

V čem mělo drsné prostředí, z něhož Maradona vzešel, vliv na jeho bohémské chování? A nebyl nakonec posledním fotbalovým romantikem, pro které už v dnešním fotbale není místo?

Diego Maradona. Jeden z nejlepších fotbalistů historie náhle zemřel necelý měsíc po svých šedesátých narozeninách. Kdo byl autor nejkontroverznějšího, ale i nejkrásnějšího gólu na mistrovství světa? A kdo mu navzdory vší genialitě nemůže přijít na jméno? Víc uslyšíte v nové Tribuně.

 

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.