Diktujeme, tak si pište! Špína vzpomíná s Bonusem na Sporto a jejich stěžejní desku More

11. červenec 2019

„Viděl jsem budoucnost... a je to Sporto!“ nešetřil chválou Adam Nenadál někdy v roce 2008, kdy na labelu Silver Rocket vyšel split singl téhle kapely s jeho vlastním alter egem Aran Epochal. V té době už měli Sporto za sebou dvě nahrávky se zpěvem v angličtině, nejlepší ale byla teprve na obzoru.

V následujícím roce vyšlo album More. Nahrávka, která v pozitivním smyslu zamotala hlavu zástupům punks popovými melodiemi, aniž by slevila z DIY zásad ve všech detailech od počátku tvůrčího procesu po způsob distribuce. Špína se jí rozhodla s časovým odstupem podívat na zoubek společně s Bourkem, Martinem Tvrdým, Martinem Hůlou aka Bonusem, člověkem, který měl zásadní podíl na jejím zvuku, textech, obalu a vůbec celkové koncepci.

„Spousta těch věcí, co jsme začali dělat se Šampónem, začala jako vtipy,“ vzpomíná Martin na zárodečnou fázi Sporto, která se ještě dlouho kryla s jeho aktivním hraním v Ememvoodoopöká, „třeba jsme si řekli, že každej tejden napíšeme jednu písničku pro U2. Udělali jsme asi 4.“ Hravý a hlavně oproti klasické kapele celkem rychlý postup při tvorbě písniček udržela dvojice i v období, kdy bylo jasné, že v případě Sporto už nepůjde jen o fórky. Možná díky tomu zní More víc jako živá muzika, z níž nikde nevyčuhuje dojem piplavé práce s jednotlivými samply a beaty. Zkrátka přístup, posunutý ještě o něco dále popovými covery punkových hitů na desce Dlouhá zima projektu Komunisti, který pro změnu některé ortodoxnější ctitele původních verzí značně rozhodil.

Jak se odtud Martin posunul k hip hopu na albech s hlavičkou Bonuse a odtud zase k užité hudbě, to je zase jiný příběh. Ale i na ten v rámci další prázdninové Špíny dojde. Vzpomínání nejen pro ty, kterým chybí historky z krasnej.net.

Chcete vědět, jak se Sporto učili hrát živě skladby Pio Squad nebo kde si můžete ozkoušet legendární Korg známý z desek Emems? Pamatujete se, kdo dělal v nultých letech v Praze nejlepší koncerty divného post punku? Poslechněte si celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Judita Císařová , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.