Diplomky VŠUP: Martin Havel, Anna Bartáková. Robota showroom, projekt Czech Slovak, Playbag

1. červenec 2010

Do 2. Července je na VŠUP k vidění výstava diplomek. V rozhovorech představujeme oděvy Martina Havla a šperky Anna Bartákové. Galerie Robota se opět probouzí k životu, natáčeli jsme na vernisáži znovuotevřeného showroomu. Janka Bieliková a Leo Macenauer nám představili svůj projekt Czech and Slovak, který umožňuje mladým českým designérům prezentovat jejich práci v butiku v Newyorském Soho. Připravili jsme také profil značky Playbag, která vytváří tašky z autoplachet.

Společná výstava diplomových prací studentů ateliérů módní tvorby, oděvu a obuvi a K.O.V. na pražské VŠUP rozhodně stojí za návštěvu. Minule jsme vám představili diplomové kolekce Mirky Talavaškové, Mira Saba, Jany Kuťkové a Zuzany Serbákové. Teď pokračujeme rozhovory s Martinem Havlem a Annou Bartákovou. Kolekce Martina Havla propojuje dámské a pánské prvky v módě. Více si o elegantním balancování na hranicích oblastí tenderu poslechněte v rozhovoru, který natočila Anna Mayerová.

Ateliér K.O.V. (kov a šperk) pod vedením Evy Eisler prezentuje diplomky Kateřiny Řezáčové, Anny Bartákové, Martina Wernera a Lucie Houdkové. Zvukem vám zprostředkujeme kolekci Anny Bartákové Elementum, která je inspirovaná působením krajinných prvků, mimo jiné tvarováním zemského povrchu tokem řek. Natáčela Anna.

Robota v Moravské ulici na Vinohradech začala nejdřív fungovat jako originální módní galerie a obchod. Pak se na chvíli odmlčela a teď se transformovala do dílny a showroomu čtyř značek a čtyř lidí věnujících se tvorbě oděvů, grafickým potiskům, výrobě šperků a módní fotografii. Zastoupeny jsou labely Animaler, Bílá/ý, Rysska a Šťáva. Report z přehlídky designérů Roboty v Undergroundu natáčela Anna, fotografie z vernisáže v Robotě na FB Modeschau.

Projekt Czech Slovak vymysleli návrháři ze Zlínské UTB, Janka Bieliková a Leoš Macenauer. Odjeli svojí ideu o prezentaci mladých československých designérů v Americe prezentovat na newyorskou konferenci a pak vyrazili s kufrem plným originálních modelů do ulic města. Podařilo se jim najít butik, který na český módní design lačně skočil a chce ho prezentovat. Více se dozvíte v rozhovoru, který vedla Veronika Mayerová.

Mladá značka Playbag produkuje originální zavazadla z použitých i nových autoplachet a kůží. Hravý design ze Zlína vám v rozhovoru s tvůrci představila Lenka Hotmarová.

odkazy:
www.vsup.cz
www.galerierobota.cz
www.projectczechslovak.com
www.playbag.cz

playlist:
Blonde Redhead - Here Sometimes (4AD)
Coral Legs – Recess (uns.)
D_R_U_G_S - Love (uns.)
Devices Disguised - Gravity Taste Test (uns.)
Fergus & Geronimo - Girls With English Accents (Tic Tac Totally)
Forest Swords - Rattling Cage (No Pain In Pop)
Keep Shelly In Athens - Cremona Memories (uns.)
Nut Brown - I Need A Love Like That (uns.)
Raw Moans - Aqua Net, D_R_U_G_S Remix (disaro)
SALEM - King Night (disaro)

autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.