Diplomky VŠUP: Miro Sabo, Mirka Talavašková, Jana Kuťková a Zuzana Serbáková

22. červen 2010

Na pražské VŠUP je až do 2. července výstava diplomových prací. Modeschau natáčela na vernisáži ateliérů Módní tvorba, Design oděvu a obuvi, K.O.V. V tomto dílu najdete rozhovory o diplomových kolekcích Mirky Talavaškové, Miroslava Saba, Jany Kuťkové a Zuzany Serbákové a na příští Modeschau si šetříme rozhovor s Martinem Havlem. Navštívili jsme také přehlídku mladé liberecké značky Krakora v Roxy.

Starověk, Sumerové a atmosféra mezopotamské pouště. Z těchto inspiračních zdrojů vycházel ve své diplomce Miroslav Sabo. Z kolekce, která působí velmi přísně, hravě a futuristicky zároveň, jsme byli vyloženě nadšení. Na FCBK Modeschau najdete fotografie některých vystavených modelů , ale doporučujeme na VŠUP zajít a prohlédnout si celou fotodokumentaci kolekce. To prostě musíte vidět.

Diplomovou kolekci Mirky Talavaškové výborně doplňují originální výrazné šperky Martina Vernera. Modely vychází z inspirace rozsáhlým čínským regionem Yunnan. Exotickou směs vzdálených subkultur Mirka zapracovala do šatníku Evropanky. Z kombinace různorodých zdrojů tak vznikl nový styl, ve kterém přitom jasně rozeznáte pro Mirku Talavaškovou specifickou čistotu linií a eleganci.

Klišé svatebních šatů ve své diplomce prolamuje Jana Kuťková. Zvolila k tomu netradiční materiály jako durafol a inspirovala se květinami a ceremoniemi svatebního dne. Vytvořila modely pro nevěstu od rána až do svatební noci. Základem všech šatů je korzetové body a celou kolekcí se také prolíná inspirace květinami.

Obuv Zuzany Serbákové je efektní a výrazná a přitom jemná a vkusná. Její diplomová kolekce je v podstatě materiálovým experimentem se silikonem a uhlíkovým kompozitem, který se podle našeho názoru velmi vydařil. Zuzana zkoušela různé možnosti zvolených materiálů a jejich přirozenou barevnost zkombinovala se žlutou, šedou a béžovou.

Lucie Králová a Lucie Kordačová studují Textilní a oděvní návrhářství na Technické univerzitě v Liberci. V loňském roce si společně založily značku Krakora, pod kterou vytváří oblečení podle vlastních představ: limitované kolekce s důrazem na individualitu zákazníka, které pracují s nevšedními kombinacemi materiálů i střihových prvků a originálními detaily. Zatím jste se s nimi mohli setkat na Code:Mode, v obchodech Parazit a Hard Decore a minulý týden měly první pražskou přehlídku v Roxy. Na té natáčela reportérka Anna Mayerová.

odkazy:
www.vsup.cz/vystava-diplomky
www.fashiondesigners.cz/miroslava-talavaskova
www.krakoradesign.cz

playlist:
Foals – Spanish Sahara, Deadboy Remix (Transgressive Rec.)
Reporter - Click Shaw (Holocene Music)
Slow Motion Shoes - Brendan Fraser (unsigned)
Tooth Ache – Skin (unsigned)
Emeralds - Candy Shoppe (Editions Mego)
Crocodiles - Sleep Forever (Fat Possum)
Laura Veirs - Wide Eyed, Legless (Bella Union)

autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.