Distrikt: Autonomní sociální centrum v Brně a muzeum představ v Bohnicích

10. duben 2015

Budova v pražské Jeseniově, ve které dočasně sídlí Autonomní sociální centrum Klinika, nemá být privatizována, ale převedena na GIBS, a to možná už zanedlouho. Ať už Klinika skončí, nebo se její program podaří prodloužit, debatu o vytváření nekomerčních prostorů ve městě a přijímání squattingu většinovou společností posunula nejvýrazněji za posledních několik let. V Distriktu uslyšíte rozhovor s lidmi z iniciativy Kulturou proti chátrání, která se už dva roky snaží oživit areál v ulici Vlhká pro podobný projekt, jako je Klinika. Na rozdíl od žižkovské iniciativy ale Brňáci na areál ve Vlhké neupozornili obsazením. Jaké strategie zakládání nekomerčních center můžou být účinné a pomohl případ kliniky i brněnskému spolku? Kromě oživování chátrajících budov je v Distriktu slyšet také o výstavě Evy Koťátkové v bohnické Prádelně, ve které vypráví dvojí příběhy duševně nemocných.

„Po prvním happeningu jsme dostali signál od města, že pokud si podáme projekt a půjdeme legální cestou, možnost to dovést do konce by byla,“ vysvětluje Martin Koubek, proč brněnský spolek areál na Vlhké neobsadil, jako to udělal kolektiv Kliniky. Doplňuje ale, že než se dal byrokratický aparát do pohybu, dům za rok a půl zchátral do stavu, ve kterém je mnohem těžší v něm původní záměr uskutečnit. Celý rozhovor uslyšíte v záznamu pořadu, který najdete dole.

03360576.jpeg

V bohnické Prádelně se objevily výstavy, které umělecky reagovaly na témata selhání, eskapismu a přirozené hranice duševního zdraví. Podle Michaely Hečkové, která stojí za vznikem galerie v bývalé prádelní hale psychiatrické nemocnice, je výtvarné umění pro šetření hranice mezi tím, co máme za normální a nenormální, ideálním „prostorem“. Aktuální výstava jedné z nejzajímavějších českých umělkyň Evy Koťátkové má název Dvouhlavý životopisec a muzeum představ, v prostoru s intenzivní atmosférou vypráví skrze instalace, objekty, textové záznamy a živé sochy příběhy duševně nemocných pacientů podle nich samých i podle verze oficiálních lékařských záznamů. Zvukovou nahrávku z Bohnic uslyšíte ve druhé části Distriktu.

03360580.jpeg


Playlist
Kendrick Lamar – Swimming Pools
Chance The Rapper – Smoke Again
The Underachievers – Herb Shuttles
RZA – Sunshower
Boards Of Canada – Dayvan Cowboy
Eminem – It’s okay
Young Fathers – Shame

Spustit audio