Distrikt: Banky a spořitelny z 90. let – architektura nevkusu?

3. duben 2015

Porevoluční euforie, absence omezení a pravidel i možnost projevit autorský přístup na maximum daly v 90. letech vzniknout budovám bank a spořitelen, kterých se téměř netýká odborná literatura. Bývají spíš předmětem posměšných debat. S autorkou filmu Chrámy peněz, který trend pestrobarevných budov analyzuje, jsme mluvili o přezdívce architektura nevkusu a o tom, jestli si ji devadesátkové experimenty zaslouží. Jakub Bachtík komentoval Pleskotův Svět techniky, vítěze Ceny Klubu Za starou Prahu, a nejdůležitější pražské události poslední doby.

„90. léta představují dobu, kdy se zásadně měnila naše společnost přechodem ze socialistického režimu do demokratického kapitalismu, toto období bylo leckdy plné až naivních ideálů o svobodné zemi a splněných přáních. Zprostředkovateli tužeb, nabízejícími cestu k jejich splnění, se staly banky a spořitelny, které ve formě novodobých paláců fakticky převzaly v této zemi moc.“ Budovy se podle svých kritiků snažily evokovat solidní důstojnost bankovního prostředí a zároveň radostný svět reklamních šotů. Film Chrámy peněz, ze kterého citace pochází, se snaží pojmenovat co všechno mělo na vznik této architektonické tendence vliv. Celý rozhovor s Janou Pavlovou, která dokument natočila společně s Martinem Hrubým, najdete dole v záznamu pořadu.

03355460.jpeg

„Nejde o domy, ale o to, jestli si vytvoříme nějaký návod, jak celé město posouvat dál,“ říká Jakub Bachtík z Klubu Za starou Prahu, který nedávno udělil výroční cenu Světu techniky, v jehož zrcadlové fasádě se odráží areál vítkovických železáren. Za svůj respekt k okolí získalo od klubu nominace několik dalších nových staveb, jako „květák“ v Dejvicích nebo polyfunkční dům v Brně-Žabovřeskách, o kterých byla taky řeč.

Playlist:
Angel Olsen – Forgiven/Forgotten
Blur – Lonesome Street
Best Coast – Heaven Sent / Never Hide Noise
MF Doom – Guvner
Sufjan Stevens – Chicago
Mick Jenkins – Value Village
Earl Sweatshirt – Grief

Spustit audio