Distrikt: Co jde vyčíst z fotek opuštěných nákupních center

7. únor 2014

V prvním díle nového pořadu Distriktu byla řeč o fotkách Nicka DiMaia, který dokumentuje americká nákupní centra. Fotograf shromáždil sbírku fotek opuštěných shopping mallů, na obrázcích viditelné změny designu budov podle něho dobře ilustrují společenské změny.

Zatímco v 70. letech obchodní pasáže architekti navrhovali s pýchou, nestyděli se být pompézní a chodby shopping mallů se tak hemžily sochami, fontánami a prostory pro zábavu, dnes se podle amerického fotografa staví nákupní centra v mnohem střízlivějším stylu. Podle Nicka DiMaia si tak nákupní centra pomalu přestávají hrát na lifestylové paláce zábavy a tváří se upřímně pouze jako místa pro nákup.

O tom, jestli tento trend platí v České republice, a o tom, jestli nakupování je pro Čechy pořád zábavou, jsme mluvili se sociální geografkou Janou Spilkovou, která je mimo jiné autorkou publikace Geografie maloobchodu a spotřeby: Věda o nakupování. Zprávy o záchraně havířovského nádraží a londýnské antikvárně si můžete poslechnout v závěru pořadu, diss tentokrát dostávají brněnští preventisté.Poslechněte si celý pořad tady:

03061497.jpeg

Playlist:
Clash – London Calling
PSH – Praha
Beastie Boys – Open Letter to NYC
Neutral Milk Hotel – Holland, 1945
Sheryl Crow – Leaving Las Vegas
Kanye West & Jay-Z – Niggas In Paris
St. Vincent – Paris Is Burning
Blur – For Tomorrow
Nikola Mucha – Polička

Spustit audio