Distrikt: Dočasné obsazování starých továren a mrakodrapy v Olomouci

29. srpen 2014

Nákladové nádraží Žižkov, brněnská Zbrojovka, Vlněna, ostravský důl Hlubina, havířovské nádraží nebo Gočárovy mlýny jsou příklady známých průmyslových areálů, které se buď dočasně využívají, nebo čekají na rozhodnutí, co s nimi bude. S výjimkou dolu Hlubina, který je úspěšné konvertovaný. O ochraně starých továren a průmyslových objektů, kterým se jen ve výjimečných případech podaří získat status památky a v opačném případě jsou často odsouzené k zániku, jsme mluvili s Tomášem Šenbergerem a Janou Hořickou ze stavební fakulty ČVUT. Řeč byla i o sdružení Za krásnou Olomouc, a to hlavně o mrakodrapech a o tom, jestli do českých měst patří nebo ne.

Staré továrny a průmyslové objekty mají u nás čím dál víc fanoušků, zájem o ně se ale zatím neodráží ve způsobu, jakým s nimi nakládáme. Staré továrny většinou padají k zemi a nejčastěji na jejich místech vznikají nákupní centra. „Městům ve chvíli, kdy ztratí průmyslové dědictví a nemají historické jádro, už nic nezbývá,“ upozorňuje Tomáš Šenberger na to, jak těžce se buduje místní identita ve chvíli, kdy všechno, co odkazuje na minulost, zmizí. Jana Hořická se věnuje mapování starých továrních komínů, kterých je v zemi něco přes dvacet, a podílí se na vznikající publikaci o komínech. Rozhovor s dvojicí z ČVUT byl i o tom, že v lepším přístupu ke starým továrnám Čechům brání i mylné přesvědčení o tom, že většina továren u nás zůstala po tzv. druhé industrializaci za minulého režimu. Dočasnému užívání průmyslových objektů oba odborníci fandí, například používání Nákladového nádraží Žižkov jako kina, výstavního prostoru nebo přednáškového sálu považují za nejlepší způsob, jak dát o unikátním místě vědět veřejnosti.

03206464.jpeg

Olomoucká identita je předmětem zájmu sdružení, které se po vzoru pražského spolku Za starou Prahu pojmenovalo Za krásnou Olomouc. Nedávno obdrželo od Národního památkového ústavu novou cenu – Patrimonium Pro Futuro, kterou chce upozorňovat na dobrou práci v českých městech. S Jakubem Potůčkem z olomouckého sdružení jsme mluvili hlavně o mrakodrapu Šantovka, který má v historickém studentském městě vyrůst.

Playlist
Kanye West – Touch The Sky
Micachu And The Shapes – Golden Phone
Tirzah – Slow Jam
Tirzah & Micachu – Inside Out
Ratking – Canal
NAS – Life’s a Bitch

Spustit audio