Distrikt: Energie na malých městech

30. leden 2015

Ve Velvarech se lidé nepotkávají v hospodách nebo na náměstí, ale u místního rybníka, přestavěného na plovárnu, kde ve 40. letech hrávala kapela v plavkách zabořená po kolena ve vodě. Velvarští si odsouhlasili, že jej předělají zpátky na polodivoké přírodní místo, které jim navíc bude suplovat kulturák. V Distriktu byla kromě toho řeč i o vyloučených lokalitách. Agentura pro sociální začleňování zveřejnila nový návod jim v těchto oblastech pracovat. Co se česká města a neziskovky za poslední léta o práci pro vyloučené lokality naučily?

Velvarští na svoji akci na záchranu rybníku Malvaňák dostali podporu Nadace VIA, která dlouhodobě pomáhá projektům úpravy veřejných prostranství. Velvarské ocenila v konkurenci svých ostatních chráněnců v soutěži, kde se hodnotí mimo jiné i to, jak se povedlo zapojit místní a jaký vliv má věc na celou obec. Velvaráci vyhráli v konkurenci žižkovské komunitní zahrady Krejcárek nebo sdružení Nebovidská tvrz, které se snaží starou tvrz otevřít místním a zřídit tu řemeslné dílny. O tom, jak se Velvarákům povedlo pro rybník nadchnout různé skupiny obyvatel, o tom, jak funguje místní plánování na malém městě, a o mediální logice, která vždycky stojí na konfliktech, jsme mluvili s Radimem Wolákem, který začal jako vedoucí občanského sdružení a v průběhu práce na rybníku se stihl stát starostou.

03310215.jpeg

Jak řekl v rozhovoru pro Radio Wave její ředitel Martin Šimáček, Evropská unie se v novém programovém období zaměřuje mimo jiné na chudobu a oblasti sociálního vyloučení, prostředky od unie se tak v jeden moment daří získávat na všechny oblasti – bydlení, vzdělávání, zaměstnanost, sociální služby i bezpečí. S ředitelem Agentury pro sociální začleňování jsme kromě nové podpory sociální inkluze mluvili i o tom, jaké strategie se agentuře při práci ve vyloučených lokalitách osvědčily, zda pomocné organizace nepasují obyvatele vyloučených lokalit nespravedlivě do role nezvedených dětí a zda se agentura soustředí i na boj s rasismem, který je častou příčinou problémů vyloučených lokalit.

03234231.jpeg

Playlist
Mick Jenkins – Jazz
Shabbaz Palaces – Forerunner Foray
Common – Go!
Chance The Rapper – Juice
Ratking feat. Solomon
GZA – Liquid Swords
GZA – Cold World
Sophie – Lemonade

Spustit audio