Distrikt: Konec bezdomovectví v Brně a pouliční hudebníci Kateřiny Šedé v Helsinkách

5. únor 2016

V Brně se tento týden odehrál průlom v českém přístupu k bezdomovectví. Zatímco většina programů počítá nejprve se sadou povinností, které musí adepti splnit, aby se mohli stát kandidáty pro eventuální přidělení bytu, v Brně dostane 50 rodin bez domova byt bez podmínek. Díky spojení místních politiků, úředníků a Platformy pro sociální bydlení v Brně odstartoval program Housing First, tento týden místní zastupitelstvo schválilo jeho pilotní část. Kromě Víta Lesáka z Platformy pro sociální bydlení byli hosty Distriktu Kateřina Šedá a Pavel Klusák, kteří mluvili o svém uměleckém projektu pro Helsinky. Místní dopravní prostředky chtějí naplnit pouličními umělci z celé Evropy.

„Bezdomovectví chceme skutečně ukončovat, to znamená: chceme lidem dávat byty, a to bez podmínek,“ říká Vítek Lesák z Platformy pro sociální bydlení. „Nebudeme jim dávat bydlení podle nějakých zásluh, je absurdní si myslet, že se dá poznat, kdo z lidí bez domova si bydlení takzvaně zaslouží a kdo ne.“ Sociální práce v jednotlivých rodinách bude následovat až poté, co lidé získají byty. Cílem je pomoci, aby si bydlení udrželi a celkově zlepšili svoji situaci. Brněnští sociální pracovníci se budou pro Housing First školit v Holandsku, kde je úspěšnost 97 %. „Přestali jsme se omezovat předsudky, ale začali jsme se řídit zdravým rozumem a tím, co funguje,“ říká Vít Lesák. Podrobnosti o tom, jak bude celý projekt fungovat, si poslechněte v rozhovoru, ve kterém jsme probrali i seriál Show Me a Hero.

03574046.jpeg

Kateřinu Šedou můžete znát jako autorku Bedřichovic nad Temží nebo dalších osobitých nápadů a uměleckých projektů. Před několika lety odvezla část obyvatel moravských Bedřichovic před londýnskou galerii Tate, kde se několik dní věnovali tomu stejnému, co dělají doma na vesnici. Své babičce se pokusila vrátit energii svým nápadem fyzicky rekonstruovat vzpomínky na její dřívější práci. Sousedy v Líšni překvapila před několika lety tím, když přelézala jejich ploty – proto aby se zkusila dostat z bodu A do bodu B v jedné přímce a zároveň zjistila, kolik bariér si lidé mezi s sebou staví. Momentálně chystá další ze svých nápadů pro festival IHME v Helsinkách, který se věnuje umění v ulicích. Šedá, která je letošní kurátorkou festivalu, se do tichých Helsinek rozhodla dostat pouliční muzikanty. Hudební publicista Pavel Klusák pro ni procestoval několik evropských měst a sestavil line-up z umělců, které při svých cestách našel. Jak nápad vznikl a jak se loví po Evropě muzikanti, popisují Šedá a Klusák v druhé části rozhovoru.


Playlist:
HEALTH – Die Slow
Kuedo – Truth Food
Arca – Vanity
Kuedo – Salt Lake Circus
Actress – Caves of Paradise
Grimes – Flesh Without Blood

Spustit audio