Distrikt: Konec městského labyrintu pro vozíčkáře a pomoc vyloučeným lokalitám v Ostravě

4. červenec 2014

Agentura pro sociální začleňování vstoupila do Ostravy, kde bude působit proti jednomu z největších současných problémů – rozšiřování vyloučených lokalit. Krátce předtím ukončila tříleté programy v osmi jiných českých městech, která teď bude podporovat zpovzdálí. Pražští vozíčkáři dostali v podobě nové koncepce bezbariérové Prahy slib, že se jim po městě bude jezdit líp. Do deseti let mají být všechny zastávky metra a tramvají bez bariér. Dotkneme se i způsobu, jakým se nakládá s veřejným prostorem ve Vídni, kterou si česká města často berou za vzor.

Před dvěma lety zorganizovalo sdružení Asistence, jedeme v tom s vámi, které se věnuje pomoci fyzicky hendikepovaným, pohřeb výtahu u stanice metra na Národní třídě. Tento týden, po dvou letech od události, zahájilo sdružení happening Děkujeme, pokračujte. Kromě hotových bezbariérových vstupů na Národní a Lazarské vznikla ve spolupráci s magistrátem nová koncepce Prahy bez bariér – znamená to, že do roku 2025 by měly všechny problémové bariéry u zastávek zmizet. Pražskou koncepci a obrat v řešení problému okomentovali Erik Čipera ze sdružení Asistence a městský radní pro dopravu Jiří Pařízek.

03173556.jpeg

Ve druhé části Distriktu uslyšíte rozhovor s Martinem Šimáčkem, ředitelem Agentury pro sociální začleňování, která tento týden vstoupila do Ostravy. Řeč byla o tom, jak se dá pracovat ve vyloučených lokalitách, co se dá dělat během protiromských pochodů a jak navazovat spolupráci s městy, která se o pomoc a spolupráci nehlásí. Šimáček mluvil i o tom, jak předcházet pocitům ohrožení, které mohou programy na podporu menšin vzbuzovat v majoritě.

Danger Mouse feat. Gruff Rhys – Just War
Ducktails – The Flower Lane
Portishead – Silence
YG (feat. Lil Wayne, Rich Homiw Quan, Meek Mill, Nicki Minaj) – My Nigga (remix)
Kendrick Lamar – Swimming Pools
Forest Swords – Thor‘s Throne
Young Thug – Picacho

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.