Distrikt: Letenské měšťáctví a antropologové na Černém Mostě

6. květen 2016

Letenská parta tl;dr, která na Facebooku satirizuje debaty Leteňáků o jejich čtvrti, vydala místní glosář. Ilustroval ho VJ Kolouch, autor znělky Bia Oko, jehož ilustrace začínají být čím dál těsněji spojené s vizuálním jazykem Prahy. Trojice, která zůstává v anonymitě, se stavila na Radiu Wave probrat s námi letenské měšťáctví. My jsme se stavili na Černém Mostě, sídlišti, které poslední dva roky prozkoumávali terénní antropologové.

Ve Stručném glosáři letenském najdete Stalina, Ouky Douky, Bio Oko, Veletržní palác, Liberála a všechno ostatní asociované s proměnami známé pražské čtvrti na evropský artsy distrikt plný obchodů s designem a módou i bistry nabízejícími drinky z kuřecího vývaru nebo šalotkové cupcaky. Trojice je známá hlavně z facebookového profilu, na kterém trolují oficiální Letenskou partu, diskuzní skupinu, kde se debatuje o ošklivých výlohách na hlavní letenské třídě, které rozesmutňujíí všechny grafiky a designéry, co tu bydlí, nebo o tom, kde se dají na Letné sehnat nepoch*ané kopřivy. Protože se parta bála, že letenští posluchači poznají některého z nich po hlase, rozhovor zní, jako by ho namluvila Rychlá rota.

03624749.jpeg

Po dvou letech končí na nejmytizovanější pražské čtvrti, Černém Mostě, terénní antropologové z organizace Anthropictures. Na sídlišti, které se z jakéhosi podivného zvyku chápe jako to nejhorší v Praze, působilo několik antropologů jako komunitní koordinátoři. V projektu, který se zatím nikde jinde v České republice neuskutečnil, fungovali jako spojka mezi místními spolky, radnicí i skupinami obyvatel, které nikdo nezastupuje. Zaznamenávali síť spojnic, vzájemných vztahů a možných propojení na sídlišti, kde žije několik desítek tisíc lidí. Někteří obyvatelé teď prý podléhají dojmu, že antropologové znají na Černém Mostě každého. Dva z nich, Michal Lehečka a Bára Bírová, nás potkali ve zkušebním bloku Černého Mostu – Vybíralce, kde se teď pravidelně pořádají komunitní akce, Vybíralkou tak náš rozhovor o jejich dvou letech na Černém Mostě začal.

Playlist:
Beyoncé – Sorry
Jay Z – 99 Problems
Kanye West – Gold Digger
Little Simz – Dead Body
Lafawndah – Ally
Lafawndah – Chili
Lafawndah – Tan
Suicide Boys – Paris

Spustit audio