Distrikt: Národní galerie v bývalé papírně ve Vraném nad Vltavou a polární záře v Bohnicích

18. červenec 2014

Ve staré prádelně bohnické psychiatrické léčebny, kde se dřív pralo oblečení místních pacientů, vystavují od začátku července levitující instalaci, která vás z prostředí léčebny vyprovodí do jiného světa. V první části Distriktu jsme o momentech vyhoření nebo osvícení a aurách prostorů mluvili s jejími autorkami Helenou Blaškovou a Marií Hladíkovou. Ve druhé části pořadu je slyšet záznam návštěvy nakladatele a umělce Ivana Mečla, který se ve staré papírně za Prahou rozhodl vybudovat novou Národní galerii.

Galerie Prádelna Bohnice stojí uprostřed místa s atmosférou, která se těžko popisuje, instalace Než slunce překročí tvůj stín ji kompletně ruší a nastoluje svoji vlastní. Objekt, který vizuálně nejvíc připomíná polární záři nebo světlo pod hladinou, bude v galerii, jejímž úkolem je otvírat areál léčebny veřejnosti, do konce prázdnin. Rozhovor s jejími autorkami je i o jejích možných spojitostech s Bohnicemi.

03167662.jpeg

Areál bývalé papírny ve Vraném nad Vltavou se skládá z několika bývalých továrních hal, turbín, úpraven vody a administrativních budov. Až na vyhořelou budovu, kde se propadá střecha a roste mech, jsou všechny haly v dobrém stavu. Místo vzdálené od Prahy asi půl hodiny cesty vlakem idylicky obtéká řeka Vltava, zdálo by se, že pro kulturní továrnu, kreativní čtvrť nebo městečko je papírna ideálním místem. Jak záměr pražského vydavatele, umělce a kritika Ivan Mečla dopadne, se možná ukáže už za několik měsíců, kdy tu má být připravena první výstava. Ivan Mečl nás přivítal v hlavní obrovské tovární hale s průzory v podlahách, kterými se dřív napínal vyráběný papír. V rozhovoru nahraném na improvizovaném balkoně industriální haly jsme s ním mluvili o jeho předchozích aktivitách, o tom, jak se ocitl ve Vraném a jak si svoje kulturní městečko, které nazval Perla, vlastně představuje.

03187327.jpeg

Playlist
Zola Jesus – Dangerous Days
Georgi Kay – Yoga
Björk – Who Is It
Tame Impala – Elephant
Boards Of Canada – Roygbiv
Animal Collective – What Do I Want? Sky
Ratking – 100

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.