Distrikt: Národní galerie ve staré papírně za Prahou a evropská nádraží

22. květen 2015

„Národní galerie jsme víc my než ta v Praze,“ věří svému výstavnímu prostoru ve staré tovární hale ve Vraném nad Vltavou nakladatel a kritik Ivan Mečl, který se v areálu bývalé papírny téměř před rokem rozhodl založit městečko Nová Perla - alternativní Národní galerie má být jeho centrem. V Distriktu bylo slyšet o tom, jak to v Perle vypadá po roce od jejího vzniku. O evropských nádražích a jejich úloze v dnešních městech mluvil Jiří Klokočka, který téměř 40 let působil v Belgii, mimo jiné jako hlavní urbanista jednoho z tamních regionů. V Brně se koná Týden města, report spolku Kulturou proti chátrání, který se k němu připojil svým happeningem, je slyšet v závěru záznamu.

Před pár dny otevřela Nová Perla kavárnu, která je jednou z buněk vznikajícího městečka. Rozhovor s Ivanem Mečlem nahraný nějakou dobu poté, co areál bývalé papírny ve Vraném nad Vltavou objevil, jste v Distriktu mohli slyšet téměř před rokem. Mluvil v něm o záměru budovat městečko inspirované dystopickou povídkou, které by mělo svoje jádro v podobě alternativní národní galerie, protože Národní galerii v Praze podle něj nejde brát vážně. Tentokrát jsme mluvili o tom, co všechno se v Perle stalo během prvního roku její existence.

03187326.jpeg

„Na prvním místě jsou chodci, pak cyklisté, pak až řidiči,“ vypočítává Jiří Klokočka v rozhovoru belgické priority, které se uplatňují při stavbách a rekonstrukcích nádraží. Jak má vypadat ideální nádraží? Co všechno by to mělo být? Má být místem, kde se vystupuje a nastupuje, nebo městem ve městě, kde si člověk při čekání na vlak může zajít do knihovny, na oběd nebo třeba na jógu?

03391280.jpeg

Playlist
Run The Jewels – Blockbuster Night Part 1
Run The Jewels – Close Your Eyes and Count To Fuck
My Bloody Valentine – I Only Said
My Bloody Valentine – Only Shallow
My Bloody Valentine – Sometimes
Killer Mike – Raegan
OutKast ft. Killer Mike – The Whole World

Spustit audio