Distrikt o restartu Lennonovy zdi, hotelu U Sixtů a pražských baugruppe

7. srpen 2015

Umělecká skupina, která na podzim natřela Lennonovu zeď na bílo a opatřila nápisem Wall Is Over, nedávno instalovala do Celetné obří jehlan jako upozornění na kauzu hotelu U Sixtů. Dvojice studentů, která si říká Pražská služba, chce ulice Prahy čistit od vizuálního a duchovního spamu. Kromě jejich věcí v pražském veřejném prostoru byla řeč i o skvělé výstavě na Nákladovém nádraží Žižkov, která vystavuje 3 české analogie k německému modelu kolektivního bydlení baugruppe.

Mikuláše Karpetu a Jana Dotřela z Pražské služby překvapilo, že jehlanu, který upozorňuje na Prahou 1 schválený záměr propojit osm domů u Staroměstského náměstí kvůli stavbě luxusního hotelu, si na rozdíl od přemalované Lennonovy zdi skoro nikdo nevšiml. Na rozdíl od nenáviděného Maršmelounu stavba hotelu U Sixtů nevzbudila ani žádný veřejný protest. Přesto, že jde o zkomercionalizování jedné z posledních autentických částeček centra, několik posledních obývaných historických domů na Staroměstském náměstí kompletně ztratí svůj původní charakter. Podle pražských úředníků se nedá nic dělat, domy prodala městská část investorovi už v 90. letech. O tom, jak to vidí Pražská služba, jak zpětně hodnotí svoje přemalování Lennonky, a o tom, jaké umění ve veřejném prostoru je kvalitní, je rozhovor v první části pořadu.

03065341.jpeg

„Vím jistě, že lidí, které zajímají baugruppe, je u nás dost – na předchozí výstavě bylo několik tisíc lidí a máme z toho seznam několika set lidí, které to zajímá do té míry, že už se nějak organizují. Někteří to chtěli už dlouho udělat, jen nevěděli jak. Je to samozřejmě dost trendy věc, která souvisí s určitým životním stylem, ale když se podíváte na složení obyvatel třeba v Praze na Letné, tak si myslím, že se to od toho Berlína nebude tolik lišit,“ říká Marek Kopeć, jeden z autorů výstavy Baugruppe ist super! i aktuální výstavy Tři české analogie k baugruppe, která bude až do října na Nákladovém nádraží Žižkov. Druhá část Distriktu se soustředí na zodpovězení jedné hlavní otázky – mohou a budou vznikat kolektivní modely bydlení, jako je baugruppe, i u nás?

03313322.jpeg

Playlist
Donnie Trumpet & the Social Experiment - Sunday Candy
Rustie – After Light
Azelia Banks – 212
Sleaford Mods, Leftfield – Head and Shoulders
Kurt Vile - Pretty Pimpin
Earl Sweatshirt – Earl
Earl Sweatshirt feat Vince Staples and Casey Veggies – Hive

03447375.jpeg
Spustit audio