Distrikt: Ohrožení Libeňského mostu a kulturní továrny v Polsku a Maďarsku

4. prosinec 2015

Co se stane s pražským Libeňským mostem? Nahradí ho banální dopravní stavba? Nebo se dá rekonstruovat s citem? O jeho proměně se mluví už od června. Momentálně se blíží období, kdy se rozhodne, jak dopadne případ další cenné stavby, jejíž proměnu naplánovala Praha už za Pavla Béma, a teď se zdá, že se ji nepodaří zvrátit. V Polsku nebo Maďarsku mají přesnější představu o tom, co jsou kreativní odvětví nebo třeba kreativní inkubátory. O naplňování prázdných budov nebo vlivu kulturních fabrik na celé město jsme mluvili s lidmi z budapešťského Design Terminálu a z polské kulturní továrny Fabryka Sztuki v Lodži. Závěrečný výběr od moderátorky pořadu Kvér Báry Šichanové je o městech důležitých pro historii emancipace LGBT obyvatel.

Argumenty proti rekonstrukci v její plánované podobě v Distriktu shrnul Adam Scheinherr, jeden z mluvčích iniciativy Libeňský most nebourat, nerozšiřovat. Zformovala se z architektů, fanoušků architektury a obyvatel Prahy, kterým vadí zbourání kubistického mostu. „Praha si svoje klenoty nemá nechat vzít,“ jsou přesvědčeni lidé z iniciativy. „Nahradit most banální dopravní stavbou by byla chyba,“ souhlasí Václav Jandáček z Klubu Za starou Prahu, který jednu ze svých pravidelných přednášek věnoval jedinečnosti Libeňského mostu.

03531205.jpeg

„Oni rádi říkají, že tehdy fabriku zasquatovali, ale pravda je, že vztah města vůči tomu nápadu byl od začátku vstřícný,“ směje se Agata Etmanowicz, která pracuje pro Fabryku Sztuki, kulturní továrnu, kam se dnes chodí na divadlo a na přednášky a kde žije 30 začínajících kreativních podnikatelů. „Začalo to nálezem prázdné továrny. V Lodži je spoustu takových, některé byly zničené, některé se předělaly na lofty, některé jenom hnily. Tohle byla jedna z nich.“ Rozhovor s Agatou Etmanowicz i Kristinou Csaló z budapešťského Terminálu je slyšet v druhé části pořadu. Výběr Báry Šichanové z pořadu Kvér se točí kolem nového přínosu Dublinu, tradičně otevřeného Berlína nebo otázky, kam se poděly všechny lesbické bary.

03531214.jpeg

Playlist
Kendrick Lamar – Black Friday
Skepta feat. Young Lord – It Ain’t Safe
Dead Prez – They Schools
Peaches – Rub
M.I.A. – Borders
Can – Mary, So Contrary

Spustit audio