Distrikt: Paneláky budoucnosti a svoboda ve veřejném prostoru

13. březen 2015

Fanoušků sídlišť a panelákových fetišistů přibývá, o tom, jak mají česká sídliště vypadat v budoucnosti, má ale jasnou představu málokdo. Co se dá dělat například se sídlištními kulturními domy? Mohou v nich být komunitní centra nebo klubovny? Kromě pražského sídliště Ďáblice, kde se má místní kulturní dům rekonstruovat, byla v Distriktu řeč o nové knížce popisující jeden z nejzajímavějších družstevních experimentů – pražskou Solidaritu, panelovou vesnici uprostřed města. S docentem etnologie Zdeňkem Uherkem jsme mluvili o výsledcích výzkumu chování Pražanů na veřejných prostranstvích, který potvrzuje, že nejlepším veřejným prostorem jsou velké volné zelené plochy, které dávají každému svobodu dělat si, co chce.

Za nejhezčí české sídliště se považuje brněnská Lesná, kvalitní a oblíbená je ale i experimentální pražská Invalidovna, kladenská Sítná s kulturním domem vyzdobeným ukázkami práce tehdejších umělců nebo pražské Ďáblice. O tom, jak by mohl vypadat kulturní dům na sídlišti v dnešní době, jsme mluvili s ďáblickými obyvateli i architekty, kteří se v minulosti zapojili do promýšlení návrhů a konceptů proměny veřejného prostoru Ďáblic a kulturního domu na Ládví, Yvette Vašourkovou a Ondřejem Tučkem.

03337088.jpeg

Přijde mi skvělé, že je člověk u metra, a tím pádem blízko centra. Jinak mi to tady přijde ideální pro děti. Je tady park, hodně hřišť, se všemi se tady potkávám a mám pocit, jako bych bydlela v podstatě na vesnici,“ říká v nové knize o družstevním sídlišti vzniklém těsně po válce, které nese název Solidarita, jedna z jeho obyvatelek. O jeho výjimečnosti mezi českými sídlišti jsme mluvili s autorkou knihy Barborou Špičákovou.

V poslední části pořadu si můžete poslechnout rozhovor s docentem Zdeňkem Uherkem o chování Pražanů ve veřejném prostoru. Centrum Prahy podle něho obyvatelé vnímají jako ukradené, a to hlavně kvůli turistickému průmyslu, který u nás funguje jinak než ve většině velkých evropských měst. Celý záznam pořadu najdete dole.

Park Parukářka a žižkovská věž

Playlist:
Rustie – Attak
Rustie – Raptor
Rustie – Triadzz
Chance The Rapper – Smoke Again
M.I.A. – Can See Can Do
Santigold – Girls

Spustit audio