Distrikt: Pražská kancelářská pekla a rekapitulace případu Libeňský most

12. únor 2016

Pražská cestovka, která účastníky vozí k „památkám“ korupčních kauz, tento týden připravila program podle ankety na ZměnyPrahy.cz. Najdete tu hlasování o nových pražských budovách podle kategorií pražský klenot a skleněné peklo. Autobus Corrupt Tour vozí účastníky výhradně kolem skleněných pekel – skrz Sekyrův Rohanský ostrov, na žižkovskou Parukářku nebo k vinohradskému Crystalu, který účastníci zájezdu odhlasovali jako nejošklivější pražskou budovu. Kmotrovské souvislosti tentokrát na trase doplňoval i absurdní vizuál kancelářských pekel. Hostem Distriktu byl i Adam Scheinherr, který zrekapituloval situaci Libeňského mostu. Karolína Demelová z Liberatury připravila výběr na téma města v literatuře.

Cestovní kancelář Corrupt Tour vznikla už před několika lety, zájemce vozila po Praze kolem vily Romana Janouška nebo paneláku, ve kterém má byt Ivo Rittig. Tentokrát se kabaretní výklad týkal nových pražských budov, prezentovaných developery jako „šestihvězdičkové bydlení“, „kancelářský dům třídy A“ nebo „místo s osobností“. Poslechněte si záznam z cesty s Corrupt Tour i rozhovor s Michalem Křivohlávkem z neziskovky Arnika, která se na programu cesty podílela. Arnika si klade za cíl zvýšit veřejné povědomí o pražské architektuře – kvůli nadcházejícímu období, kdy bude moct veřejnost připomínkovat Metropolitní plán. Způsob, jakým Češi vnímají korupci, komentoval zakladatel Corrupt Tour Petr Šourek.

03532040.jpeg

Adam Scheinherr studoval fyziku ve francouzském Marseilles, v Praze žije teprve rok. Krátce po svém příjezdu se začal angažovat pro záchranu Libeňského mostu. Kromě záměru zbourat puristickou památku a nahradit ji dopravní stavbou vyjmenovává z hlavy hned několik dalších pražských případů, které by zasloužily větší pozornost veřejnosti. Pro nás Adam Scheinherr shrnul dosavadní vývoj případu Libeňského mostu. Hosté veřejné diskuse o záchraně mostu, včetně Adriany Krnáčové, zdůrazňovali, že most je třeba rekonstruovat, nikoliv bourat. Téma však pražské zastupitelstvo následně vůbec neprobíralo.

03531204.jpeg

V závěru Distriktu je slyšet Karolína Demelová a její výběr nejzajímavějších popisů měst v literatuře.

Playlist
Chairlift – Ch-Ching
The Bug feat. Liz Harris – Void
Bones – Here Goes Nothing
Kuedo – Scissors
Miss Red – Come Down
Chance The Rapper – Angels

Spustit audio